"Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция. Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО". Това обясни Добромир Живков, социолог и управител на агенция "Маркет линкс".

"Това си е формат на коалиция. Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение", допълни той, цитиран от БНР.

Живков обаче не се ангажира с прогноза колко точно може да продължи съществуването на новото редовно правителство:

"Дори 9 месеца ми се струват трудно достижими. Това е една крехка конструкция, която ще трябва да понася удари от различни посоки, а и вътре в себе си".

Той изрази надежда, че ще се възстанови нормалното функциониране на парламентарната ни република.

"Нашата държава не може да работи добре в състояние на служебни кабинети. Видя се как президентът Румен Радев отказва да се съобразява с решения на Народното събрание (НС). Това показва от една страна неговите амбиции, от друга – желание за властова експанзия.

Трябва да се решават и оперативни задачи. Те са свързани с бюджета, но и са определящи стратегическата посока на страната – там отбелязваме отслабване на позициите, особено по пътя ни към еврозоната", каза Живков.

Той прогнозира, че отношенията на новото правителство и президентството ще се нормализират: "Президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, колкото и да се опитва да въздейства против това политическо движение, на което се решиха ПП, ДБ и ГЕРБ".

"Слонът в стаята остава възстановяването на чувството за справедливост у българските граждани", напомни социологът.

"По-голяма част от тях все още очакват ясни отговори от правораздавателната система по отношение на различни обвинения и изтичане на записи и скандали от последните 10 години. Това ще се превърне в основен въпрос, особено като се започне с по - сериозно реформиране на Прокуратурата и съдебната система. Този процес може да предизвика напрежение", поясни Живков.

"Друга линия, по която може да възникне напрежение в новосъздаденото правителство, са местните избори", отбеляза той.

"Но там ще се играе на местна почва, ще има обвинения към кандидати за кметове и към настоящи кметове. Няма как да очакваме в битката за местната власт ГЕРБ, ПП и ДБ да сключат примирие. Резултатите от местните избори ще преначертаят в някаква степен политическата карта", поясни Живков.

Той не очаква сериозни вътрешни брожения в ГЕРБ по линия на правителството.

"В партията има едно ядро, което сериозно отстоява евроатлантическата ни ориентация и което беше склонно и дори настояваше да се търси коалиция с ПП-ДБ. Част от тези хора чисто биографично произлизат от българската десница – дали от ДСБ, дали от СДС.

Там има споделяне на обща идеологическа основа. ГЕРБ решиха да тръгнат смело в тази посока. Тази политическа линия се разгърна през последните няколко месеца. Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са много склонни да правят отстъпки и компромиси. За момента изглеждат склонни да бъдат по-предвидим партньор", каза социологът от "Маркет линкс".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук