Дума не може да става, че толкова хора са гласували реално за БСП. Кандидатурата на Цачева се бави 6 месеца, бе посочена небрежно. Борисов не е монополист. Хвърля една обидена оставка. Поставя пред страната няколко много важни въпроса. Това заяви в ефира на Нова телевизия социологът Андрей Райчев.
"Ще могат ли да оправят бюджета? По-скоро „не”. Ще има ли време да направят системата мажоритарна? Отговорът отново е не. Третата е неяснотата, в която двамата президенти ще решат дали ще имат две служебни правителства, но и новият, встъпващ през януари, има правото да махне това служебно и да сложи друго", заяви той.

Освен него в студиото бе и социоложката Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". "Каскада от грешки беше допусната – късното й назначаване за кандидат за-президент, несполучлив избор, знаеше се, че тя има малък ресурс от доверие, един неприемлив подход, който е неприемлив за повечето хора. Начинът й на излъчване беше такъв, че да покаже, че Цачева няма да има независимост. Имаше много грешки и на самата кампания. Тя беше построена като някаква от преди 10 години. Не се бяха съобразили с личността й по време на кампанията. По време на нея се изтъркваха само нещата направени от ГЕРБ. От друга страна се надигаше огромно недоволство срещу системата и стила на партията", призна тя.
 
"Беше грешка пряката обвързаност между президентските и парламентарните избори. Така си мислех в началото, сега обаче, след този резултат, мисля, че това е най-нормалното нещо и единственият начин за поемане на отговорност", добави Димитрова.
 

"По конституция е ясно, че след като има оставка на кабинета, мандатът се дава на ГЕРБ, той връща, дава се мандат на БСП, явно и те ще върнат. След това се дава на трета партия, по избор на президента, ако и тя откаже, се формира правителство", поде Димитрова.
 
Тя обясни, че конституционният съд трябва да реши дали сега ще се назначи дата за избори или когато Румен Радев влезе в президентстката институция през януари, в зависимост от това, кой от два закона се налага да гледаме.
 
"Марешки може да вкара депутати в парламента, колкото са в момента реформаторите. Слави Трифонов също е фактор. При мажоритарна система би настанал голям хаус. Ние в момента не можем да направим никакви проекции при мажоритарен парламент. Тази система може да има изключителни последици", смята социологът.
 
"Всичко може да стане много сложно и хората да пропищят и да решат България да стане президентска република. Това обаче винаги вкарва страна в катастрофа. Ние отваряме много неприятна врата", каза Райчев.
 
"Ако нямаме сериозна формация в партиите, предстоят тежки времена с антипартиен вот", заяви Димитрова.


ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ РЕЗУЛТАТИ, КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ