“Ние сме в режим на етажна собственост. Никой не си избира съседите. Трябва да се съберем, за да санираме сградата, защото ни е прокапал покривът, имаме плъхове в мазето, някой краде от компотите, крадат суджуците от терасата, някой краде от касата”. Зад тези думи свързаният със скандалната NEXO депутат от ПП Настимир Ананиев публично се пробва да се скрие от поемането на политическа отговорност за управлението на държавата.

В момента реално изпълнителната власт у нас се държи почти изцяло от коалицията ПП-ДБ, малко от ГЕРБ, а ДПС осигуряват парламентарно мнозинство по важните за държавата въпроси като Шенген, Еврозоната, промените в Конституцията. Докато по тези теми ДПС и ГЕРБ успяват да се преборят за устоите на евроатлантизма у нас, управлението на кабинета „Денков“ е съпътствано от серия скандали, показващи немощ и дъх на корупция. 

В интервю за bTVобаче Ананиев се опита да замаскира скандалите около недъгавото управление на настоящия кабинет, ползвайки евтини метафори и нападайки лично председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

В ефир Ананиев направи неумел опит да омаловажи ролята на Пеевски в 49-ия парламент и дори се пробва да се намеси в тясно партийните дела на ДПС, коментирайки кандидатурата на Пеевски за лидер на движението, номиниран за такъв от десетки партийни структури. Ход на Ананиев, който от една страна е политически недопустим, а от друга представлява явно доказателство, че не се интересува от истината, твърдейки, че Пеевски няма подкрепата на членовете на ДПС. Защо му беше нужно това? 

Ако трябва да ползваме метафората на Ананиев за етажната собственост, въпросите кой открадна компотите и суджука на блока стоят с пълна сила. Защото в последните три години усещането, че някой блажи сериозно с държавните пари са повдигали не един или два въпроса в публичното пространство.

Самият Ананиев освен с факта, че осигури платформата си ВОЛТ, за да се явят с нея на изборите "Продължаваме промяната" още преди да се регистрират официално като политическа формация, е публично свързан с и с един от основателите на криптопирамидата НЕКСО – Антони Тренчев.

С когото партийният номад бе колега и близък съмишленик. Разследваната от прокуратурата компания попадна в радара у нас в края на миналата година, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация.

Отделно медийни публикации показаха, че Ананиев и жена му Петя Ананиева са били свързани със собствеността и управлението на над 15 фирми, чиято дейност е изключително разнородна. От финанси, през строителство, недвижими имоти, до издаване на болнични листове и компенсации при безработица. Но най - любопитна е фирмата „Нефтогазсервиз“ АД. Там Настимир Ананиев е или е бил член на Съвета на директорите. Другите са с все руски имена -  Сергей Хахулин, Андрей Момонтов, Владимир Лавник. Към момента на разследванията статусът на всички фирми е бил активен, а голяма част от компаниите имат стотици хиляди левове оборот.

На този фон гръмките изказвания на Ананиев за борба с корупцията и видимо личните нападки срещу парламентарния лидер на ДПС Делян Пеевски остават като че ли необясними. Но само на пръв поглед. Всъщност обяснението е много просто и логично – през годините и ДПС и Пеевски като активен участник в движението са изразявали своята последователна евроатлантическа позиция и са я отстоявали докрай в парламента. В същото време те се явяват логичен противник на прокарването на различни проруски интереси в страната. 

През последните месеци не веднъж обаче ПП показваха, че не са много решителни в действията си срещу руското влияние у нас и ограничаването на тези връзки. Един от емблематичните примери е казуса с „Лукойл“ и опита на ПП да избяга от налагането на по-тежки санкции срещу Кремъл. В същото време Пеевски беше основен двигател както при внасянето на законовите поправки в тази насока, така и в реализирането на цял пакет от мерки, санкциониращи Русия и оказващи реална помощ на Украйна. Заради тези свои действия той получи и лична благодарност от президент Володимир Зеленски, който изтъкна важната роля на Пеевски в тази историческа за украинския народ борба. 

На този фон е логично да зададем само тези два въпроса към Настимир Ананиев: Г-н депутат кой се загледа в държавния суджук и като уличен котарак се пробва да го гепи? И Пеевски ли е човекът, който провали тези планове? Защото всички знаем, че няма нищо по-тъжно от гладен котарак хванат на местопрестъплението – обикновено се пробва да замаже гафа със силно и гузно мяукане…

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук