Дясна политическа алтернатива за регистрация и участие на местните избори в София ще бъде обявена днес от гражданската инициатива, издигнала кандидатурата на проф. Вили Лилков за кмет на София.

Беше необходимо да се издигне тази кандидатура, защото цялата политическа картина напоследък започва да изглежда все по-нездрава. С всички тези сметки за съдружаване, за коалиране, обединяване далеч извън идеологията, далеч извън политиката. Все пак някаква автентичност, някакво приличие трябва да се върне. В политиката има ляво, има си дясно. Това заяви в интервю за БНР журналистът и публицист Иван Стамболов – Сула, който е част от инициативния комитет, подкрепил проф. Лилков.

"Кандидатурата на Терзиев доста разлая кучетата и се наложи да се даде някакъв отговор", изтъкна Стамболов.

Основната битка няма да е между Васил Терзиев и Вили Лилков, смята той, макар че "щабовете вече се опитват да я вкарат в тези релси". Журналистът нарече "опорка" мнението, че Вили Лилков ще разцепи десницата. Според него това обърква десните избиратели.

"Това, че ПП-ДБ претендират да бъдат градска десница, въобще не означава, че те не са една завършена и съвършено модерна левицаАко има нещо, което да се разцепи – това е левицата. Тя ще се разцепи на една стара, болшевишка левица в лицето на БСП и на една нова, неомарксическа левица в лицето на това формирование."

"Васил Терзиев не представлява никакво дясно. Той представлява една модерна левица", добави Иван Стамболов.

"Българската десница е малко по-особена, водещо начало е антикомунизмът и антитоталитаризмът. За много хора дясното минава през антикомунизма, колкото и да не им се ще да го признаят. Да се издигне кандидат с такава биография, наистина е странен ход, но те си знаят."

"Не му е това играта на Борисов в момента" – така публицистът отговори на въпроса дали има вероятност ГЕРБ да подкрепи проф. Вили Лилков на първи тур на местните избори.

Би било нелепо от гледна точка на партийната технология ГЕРБ като първа партия на парламентарните избори да се яви без свой кандидат за кмет на столицата, отбеляза Стамболов.

Кметът е голям домоуправител, но кметът на София трябва да бъде и политическа фигура. Проф. Лилков съчетава тези две неща, посочи Иван Стамболов.

Той определи като "заклинание" мнението, че "София стене под някакъв невероятно извратен модел, който трябва да бъде променен".

В българската политика го има синдрома на автобуса – знаем дневния ред, знаем къде отиваме и какво трябва да се направи, автобусът е един, единствената интрига остава кой ще бъде шофьорът, кой ще го кара, коментира Иван Стамболов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук