Няколко държави се обърнаха срещу Китай заради пандемията от COVID-19. От САЩ, част от Европа, от Австралия се чуха обвинения, че вирусът е създаден в лаборатория в Ухан, обвинения, че Китай дезинформира.

„Има основание в тезата, която артикулира критично отношение към Китай. Властите в Китай проточиха прекалено много реакцията си, с която да информират света за COVID-19.


Първият регистриран случай е на 1 декември, а властите информират СЗО на 31 декември. Втората грешка е, че до последно не искаха да допуснат екипи на СЗО в Ухан”, заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” международният анализатор Мартин Табаков.

Третият проблем, според него, се състои в това, че СЗО се е държала като пиар агенция, която обслужва китайските власти.

„Вместо да бъде гласът на света в Китай, се превърна в гласа на Китай в света”, коментира Табаков.

По думите му COVID-19 ще е и поредната тема, по която изглежда САЩ и Европа не говорят на общ език. „Това е новата разделителна линия между Брюксел и Вашингтон”, смята Табаков.

Според предприемача Цън Цон китайските власти дължат отговор на няколко въпроса.

„Все още се дискутира кой и как е разработил коронавируса. Второто е – целта на разработката. Третото е защо е допуснато неговото изпускане и такова масово заразяване”, заяви Цън Цон.

„За няколко месеца от завода на света Китай се превърна във врага”, коментира още Цън Цон.

Според Табаков в Европа има преоценка на отношението към Китай.

„Тази преоценка започна в Германия, когато местните инвеститори се обърнаха към държавата за това, че не стават конкурентноспособни на китайските инвеститори, защото едните се радват на държавна подкрепа, другите - не.

Нямаше как да не светне червената лампа на правителството. Във Франция Еманюел Макрон е може би европейският лидер, който си позволява най-критичното говорене към Китай”, коментира Табаков.