„БСП е с последователни действия и в този парламент, и ние последователно ще отстояваме това, че ГЕРБ трябва да бъдат сменени от власт, трябва да бъдат изведени от властта и колкото може да оказват по-малко влияние върху решенията, които се взимат в държавата.“

Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в ефира на БНР.

Той коментира Комисията, която трябва да направи ревизия на управлението на Борисов:

„Ще трябва да проверят отдаване на концесии, харчене на пари, сделки и т.н. Така ще успеят да дадат насоката как е управлявана държавата последните 10 години.“

По думите на Свиленски парламентът не е разследващ орган, но той може да подтикне съответните институции да извършат необходимите проверки.

„10 години ГЕРБ злоупотребяват с властта, с парламентаризма, със законите и Конституцията на държавата. И сега, когато едни народни представители, излъчени от българските граждани, искат да възстановят точно тези неща, управляващите го виждат като реваншизъм“, обясни Свиленски като добави:

„Те трябва да свикнат, че България е в друга обстановка, българските граждани показаха отношението си към управлението на Борисов, изпратиха го в опозиция, и те трябва да се примирят със своята участ.“

Според Свиленски ерата на ГЕРБ все още не е приключила.

„Ние го заявихме няколко пъти, че е направена една много малка крачка в това ГЕРБ да бъдат отстранени от властта и оттук нататък мнозинството в парламента трябва да докаже, че е било искрено в предизборните си ангажименти“.

Той предупреди, че ако не се продължи с тази политика на възстановяване на държавността, ерата на Борисов много бързо ще се върне.

„Ние предложихме в един много важен момент в петък да се наложи мораториум върху действията на Борисов, защото докато говорим сега, в държавната администрация, бордовете и агенциите вървят трайни назначения на представители на ГЕРБ“, обясни Свиленски като направи уточнението, че подкрепата не стана с интервюта по радиото, а с гласуване.

„Когато искаш да се бориш с даден модел, трябва да бъдеш последователен, а не да отлагаш тези мерки“, допълни той.

Георги Свиленски бе категоричен, че първите предсрочни избори са най-бързият начин Борисов да се върне на власт.

Той обясни, че българските граждани очакват решения на проблемите в държавата и в тази посока БСП е внесла вече законопроекти в българския парламент и очаква те да бъдат приоритетно разгледани.

„Те са с грижа за хората и ще направят така, че пенсиите на българските пенсионери да бъдат трайно преизчислени, младите семейства да бъдат подпомагани за раждане на 2-ро и 3-то дете, учениците да получават безплатни учебници и т.н.“, посочи Свиленски.

Социалистът коментира, че левицата ще подкрепи правителство, предложено от партията “Има такъв народ“, но не безусловно и без да участват в него.

„Няма да искаме министерски постове, но ще поставим 5-6 условия, които ако не бъдат приети, няма как да дадем подкрепа, а тези условия са в интерес на българските граждани.


Той описа кои са тези условия:

„Става въпрос за бързи и последователни действия в здравната система за справяне с пандемията и преодоляване на последствията. Действия, свързани с борбата с корупцията, укрепване на независимостта на съдебната система, възстановяване на парламентаризма, обективна ревизия на бюджета.“

Свиленски добави още и прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми на ЕС и промени в изборното законодателство.

На финала на разговора зам.-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" припомни, че вчера партията официално подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат.

„Президентските избори са след 5 месеца, така че има време всички наши симпатизанти и организации да изявят и те своята подкрепа по съответния начин.

Без нашата подкрепа президентската двойка няма как да получи втори мандат, сега я получиха, и пътят им за втория мандат е отворен“, завърши Свиленски.