Една от причините за по-интензивни действия в района на Херсон е, че Русия подготвя някакъв тип референдум, подготвя тези територии за анексиране. Твърди се, че една от възможните дати на някакъв тип избори е 11 септември – тогава, когато има местни избори в Руската федерация. Мисля, че Украйна ще се опита като минимум да вземе областния център Херсон. Това заяви пред bTV бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

„Войната започна в Крим и ще свърши там“ - това заяви украинският президент Володимир Зеленски след като украинската армия нанесе няколко удара по окупирания от русия полуостров и по граничещата с него окупирана Херсонска област. Някои от ударите бяха извършени с американските високомобилни артилерийски ракетни HIMARS, които могат едновременно да изстрелват няколко прецизно управляеми ракети. С нас 3000 км/ч се движат ракетите, които биват изстрелвани от тях.

„Счита се, че към момента Украйна има 16 такива установки. Според информация на украинския генерален щаб на тях са им необходими около 100 такива системи, но не трябва да се фокусираме върху едно единствено оръжие. Част от резултати, които постига украинската армия в последния месец се дължат и на други използвани системи. Счита се, че американците са предоставили противорадио-локационни ракети и те са интегрирани на украински самолети. С тях се унищожават комплекси от противовъздушната отбрана на руската армия, така че тя става по-слабо защитена“, обясни Тагарев.

Той добави, че има информация за взривове в Крим през изминалата нощ и че войната ще продължи още месеци.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук