САЩ позволиха на украинската армия да използва западни оръжия за удари по Крим, ако Киев сметне за необходимо.

За това пише Politico, цитиран от УНИАН.

„В крайна сметка, ние не избираме цели и всичко, което сме предоставили, е предназначено за самоотбрана. Всяка цел, която те решат да преследват на суверенна украинска земя, по дефиниция – самоотбрана“,  каза събеседникът на изданието от Белия дом.

На уточняващ въпрос за полуострова той подчерта, че "Крим е Украйна".

Smoke rises over the site of explosion at an ammunition storage.

На свой ред украински служител съобщи, че съобщението за подкрепа е достигнало до Киев. Преди ден това потвърди министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников.

По-рано бившият германски канцлер Олаф Шолц, отговаряйки на въпрос за използването на оръжие от Запада в Крим, подчерта, че Европа и САЩ подкрепят целостта и суверенитета на Украйна.

Както отбелязват експерти от Института за военни изследвания, изглежда, че Украйна не е използвала оръжията на западните си партньори по време на последните атаки срещу вражески военни обекти в Крим. Въпреки това, подчертаха те, това няма да противоречи на споразуменията с Щатите и Запада след неизползването на това оръжие на територията на Русия.

Нито Европейският съюз, нито САЩ смятат Крим за руска територия.

В Донбас, руските сили продължават своето настъпление. Украински бойци са принудени да напуснат Маринка, предградие на Донецк.

Руски щурмови отряди, подкрепени от артилерия и бойни дронове, метър по метър прочистват кварталите, където все още се крият бойците. 

Още от сутринта бойците от Кубанската казашка армия дадоха тон на бойния ден в Маринка. Авиоразузнаването регистрира две точни попадения. Пътят за щурмовите бригади е отворен. Заобикаляйки минните полета, стрелците се придвижват към нови граници.

Отстъпващи украински бойци вече са настигнати от осколочно-фугасни гранати на руските АГС. Освен това руските бойци достигат до определените позиции по план, без да срещат никаква съпротива. На този етап боевете в близък контакт приключват. Артилеристите започват своята работа.

Въоръжените сили на Украйна имат пълното право да унищожат военни съоръжения в Крим, превзети от Русия, така че полуостровът ще има прекрасна ранна есен за отдих. 

Това съобщи пред Канал 24 Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента.

Той увери, че Украйна ще направи всичко, за да премахне военни съоръжения и незаконно построени мостове на полуострова през годините на окупация. По думите му Киев ще продължи да настоява Москва да демонтира доброволно незаконно построените съоръжения. Ако врагът не се съгласи, ще бъдат използвани други средства.

„Ние ще го направим по някакъв начин. Ще помолим слънцето, вятъра, водата и дори тютюневите фабрики да работят ефективно в складовете за боеприпаси. От друга страна, ще продължим да настояваме Русия доброволно да демонтира всички незаконни бази и мостове, които са били направени там в Крим за осем години“, каза Подоляк.

Той нарича предстоящия "кадифен сезон" (ранната есен) в окупираните територии „наистина слънчев“, особено на полуострова. Там опасността за окупаторите тепърва ще расте, не е изключена и известна "неприятност" с Кримския мост.

"Що се отнася до Керченския мост, изглежда, че това не е въпрос на военното му унищожаване. Може по някакъв начин да се разпадне от умора. В крайна сметка ще бъде малко диво да се транспортират толкова много хора, които ще избягат от Крим", казва съветник на началника на ОПУ.

По-рано стана известно, че САЩ са позволили на Киев да нанесе удар по Крим със западно оръжие.

На свой ред военният експерт Олег Жданов прогнозира, че последните експлозии в Крим са само началото, трябва да има още, защото на окупирания полуостров има много военни съоръжения.

Руският губернатор на Севастопол Михаил Развожаев потвърди, че системите за противовъздушна отбрана са свалили безпилотен летателен апарат в района на военното летище Белбек, северно от града, предадоха световните агенции. Развожаев добави, че няма насени щети и пострадали при  операцията.

Михаил Развожаев поздравил севастопольцев с Днем города - KP.Ru

"Наскоро в района на летище Белбек средствата за противовъздушна отбрана, по предварителни данни, са свалили безпилотен летателен апарат. Няма никакви щети. Никой не е пострадал", написа в канала си в Телеграм Развожаев. Той призова хората за да запазят спокойствие и да се доверяват на информация само от проверени източници.

По-рано тази вечер агенциите съобщиха, че украински дрон е бил свален днес в района на Керч, в най-източната част на анексирания от Русия украински полуостров Крим. "По предварителни данни, на голямо разстояние от Кримския мост е бил свален украински безпилотен летателен апарат. Няма жертви и разрушения", написа в Телеграм Владимир Рогов, който е член на главния съвет на военно-гражданската администрация на близката Запорожка област.

От пресслужбата на администрацията на Керч казаха, че първо се е чул звук подобен гръм там, а свидетели говорели за два взрива.

Съветникът на ръководителя на Крим Олег Кюрчков каза по-рано тази вечер, че в Керч се е задействала системата за ПВО. Той отбеляза, че опасност за населението и за Кримския мост няма.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук