Няма такова нещо – двама човека да представят една страна. Има по една делегация от всяка страна член, която има един ръководител. На масата България има един стол.

Това каза пред bTV бившият министър на отбраната Тодор Тагарев по повод днешното решение на служебното правителство на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон освен премиерът Димитър Главчев, да отиде и президентът Румен Радев.

"Това е пиар упражнение – един ще ни представлява на срещата, другите от делегацията стоят отзад, изказва се само ръководителят на делегацията", заяви Тагарев.

В отговор на въпрос той каза, че с оглед на политическите изказвания от днес вероятно на този стол ще бъде президентът Радев.

"При нашия кабинет ние не чакахме парламентът да вземе решение, Министерският съвет взема решението, както е по Конституция. Там текстът е императивен, не се коментира изобщо. Това, че президентът е главнокомандващ, няма никакво отношение към темата", посочи бившият военен министър.

"Решенията на срещата се обсъждат месеци наред, подготвят се, обикновено няма изненада. За нас основното е изпълнимостта на регионалните планове за отбрана, които бяха приети на срещата във Вилнюс.

Другият важен въпрос е за войната на Русия в Украйна и необходимостта да помагаме на Украйна. Предполагам, че ще се запази решението във Вилнюс – помощта да е докогато е необходимо и колкото е необходимо.

Може би ще се вземе решение за предвидима във времето помощ, като ще бъдат определени и финансовите параметри", коментира Тодор Тагарев, като уточни, че решенията се вземат с консенсус.

По думите му модернизацията на армията ни върви много добре в последните 2-3 г. Според него трябва да има задължителна военна подготовка, за да има страната ни мобилизационен резерв.

"Подготовката трябва да продължава поне 5-6 месеца и трябва да обхване някои категории български граждани, като например хората, които искат да са на държавна служба", каза Тагарев.