Американското списание The American Conservative коментира бъдещото македонско членство в Алианса в статия под заглавие „НАТО приема в редиците си още едно военно джудже“.

По време на Студената война НАТО означаваше нещо. Съветският съюз беше тоталитарен хищник, западноевропейците бяха изтощени, а Вашингтон не искаше да се изправи срещу една доминирана от Москва Евразия.

Днес трансатлантическият съюз е фарс. По-рано тази година НАТО покани малката балканска страна Македония да се присъедини в редиците му. След това с нетърпение се очакваха резултатите от референдума за промяна на името. Положителният отговор на гражданите щеше да позволи на Алианса да увеличи колективните си сили с поразителните 8 000 души и 31 танка, отбелязва изданието The American Conservative, цитирано от Фокус.

В продължение на четвърт век, Гърция и Македония, бяха в хватка за използването на името, което гърците категорично пазят като свое. Длъжностни лица в Атина намекнаха, че техният малък съсед отправя агресивни послания и се надява да съживи античната македонска империя на Александър Велики. С огромните си легиони новосъздадената нация би могла да се надигне и да завладее Солун, може би дори и Атина.

Това са един вид националистически глупости, които би трябвало да накарат всяко нормално човешко същество да се смее с глас. Вместо това обаче спорът бързо доби кризисни пропорции. По-важното е, че Атина блокира членството на страната със спорното име в международни институции като Европейския съюз и НАТО. По този начин, по невнимание, Америка е била благосклонна, като е попречила на разширяването на НАТО с още един излишен съюз.

От година на година обаче все повече американски и европейски дипломати се заеха с опити да разрешат спора. Така Атина и Скопие най-сетне постигнаха споразумение. След години на гневни аргументи и западно посредничество, Македония ще бъде наречена Република Северна Македония.

Очевидно духовете на Александър се разбуждат. Ако бъде одобрен, пактът ще доведе до влизането на Македония в НАТО и евентуално присъединяване към ЕС. Всеки компромис обаче е твърде голям за някои националисти, а предложението подтикна гнева и в двете страни.