Независимо от целия натиск, заканите и заплахите от страна на властта, македонските граждани са казали не на вредния договор за промяна на името, се казва в реакцията на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на пресконференцията на премиера Зоран Заев след референдума, цитирана от скопското електронно издание „Курир“. От партията казват, че гражданите са казали твърдо НЕ на договора с Гърция.

„Две трети от македонските граждани изпратиха ясно послание, че за тях този договор е неприемлив. Оправданията, абсурдните интерпретации и манипулациите на Заев са напразни. Гражданите изпратиха ясно послание, че Заев няма легитимност да налага този договор. Гражданите го отхвърлиха. Вместо да манипулира, Зоран Заев трябва да се съобрази с реалността и да отхвърли това споразумение, което е вредно за Република Македония. Насилственото налагане на този капитулантски договор накара държавата да се задъха“, се казва в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.

От фракцията посочиха още, че Заев манипулира и международната общност и нейните представители, които е излъгал, че договорът ще има голяма подкрепа.

„Директивният виновник за провала на този референдум е престъпното правителство, оглавявано от Заев. Престъпленията, корупцията, убийствата по улиците и грабежите не са европейски ценности. Със СДСМ на власт, има спад в сигурността, няма правова държава и има срив в образованието, здравеопазването и селското стопанство. С тази власт държавата само потъва. Споразумението с Гърция е отхвърлено от гражданите, това е решение, което дори Заев трябва да уважава“, категорични са от опозицията.