ВМФ на Русия разработва атомни подводници (АП) от ново поколение и при това върви по стъпките на американския флот, пише военният експерт Дейв Маджумдар в The National Interest.
Вече е известно, че руските подводници пето поколение от проект „Хаски” (Хъски) ще бъдат построени в три варианта: базова многоцелева подводница, удължена АП с крилати ракети (ПАКР) и ракетна подводница със стратегическо назначение (РП СН). Очаква се тяхното построяване да започне през 2020-2021 г.
 
Русия се стреми максимално да унифицира всичките 3 версии на „Хаски”. В много аспекти те приличат на американските подводници тип Virginia от времето на „студената война”, когато станало ясно, че експлоатацията на мощните подводници от типа Seawolf е прекалено скъпа, твърди Маджумдар.
 
Отначало подводниците тип Virginia са замислени като атомни торпедни подводници (ПАТ),  но с времето се превърнаха в подводници в ПАКР след като бяха снабдени с модулите Virginia Payload Module. Така подводницата с балистични ракети тип Columbia е залегнала в модернизираната конструкция на подводниците от типа Virginia. Това са старите технологии и системи, но поместени в по-голям по размери корпус.
 
Експертите прогнозират, че проектът „Хаски” ще струва също така скъпо, както и подводниците от типа Virginia.
 
Като начало Русия ще построи базова ПАТ (подводница атомна торпедна) с подводно водоизместване 8-9 хил тона и скорост 32-33 възела. Тя ще бъде въоръжена с торпеда и мини, но ще може да изстрелва крилати ракети през торпедните си апарати. Русия иска подводниците да участват и в операции на морския спецназ. Америка също някога е предявявала подобни изисквания към подводниците от типа Virginia, пише Маджумдар.
 
Подводниците от проект „Хаски” с крилати и балистични ракети ще бъдат създадени по пътя на добавянето на допълнителен сектор, както е поставен модулът Virginia Payload Module на американската подводница с добавяне на четири торпедни апарата. Всеки от тях ще може да изстрелва по 7 крилати ракети чрез универсални стартови модула тип Multiple all-up-round Canister (MAC), които позволяват на подводницата, снабдена с балистични ракети, да стане носител и на крилати ракети. Идеята е сходна с концепцията на американските атомни подводни крайцери тип Ohio, които по-рано бяха въоръжени с балистични ракети тип Trident II.
 
Предполага се, че подводниците от проект „Хаски” с балистични изделия на борда ще превъзхождат по размери ПАТ и ПАКР в същата степен, в която подводниците тип Columbia са по-големи от тип Virginia поради поставянето на новия сектор.
 
Според мнението на експерти, всички подводници от проект „Хъски” ще имат еднакви системи от сензори и силови установки (блокови паротурбинни установки с водо-водни енергийни реактори, които подводниците ще наследят от РП СН от проект „Борей” и ПАКР от проекта „Ясен”.
 
Русия се надява, че експлоатацията на подводници от проект „Хаски” ще й излезе по-евтино в сравнение с подводниците „Ясен”, които притежават отлични характеристики, но са скъпи в обслужването. Разчита се, че благодарение на икономиите за сметка на унифицираната конструкция Русия ще може да построи минимум 16-20 подводници от проекта „Хаски”, като сред тях ще има многоцелеви и въоръжени с крилати ракети (ПАКР). Строителството на отделната подводница ще отнеме 4,5 г.
 
Построяването на „Хаски” с балистични ракети ще започне след като е спуснат на вода последният ракетен подводен крайцер със стратегическо назначение (РПКСН) от проекта „Борей”. Новите подводници ще позволят на Русия да обнови ядрените си сили през 2020-те години, ако Москва и Вашингтон не се договорят да съкратят ядрените си въоръжения.
 
Някои анализатори, като изследователят от CNA Corporation Майк Кофман, изразяват пред The National Interest недоумение от желанието на Русия да построи ракетни подводници от нов тип с балистични ракети. Според него ПАТ са много по-важни.
 
Ако проектът „Хаски” бъде реализиран, Русия ще може да обнови част от наследените съветски подводници, но едва ли ще настигне по мощ съветския, счита Кофман.
 
Превод и редакция: БЛИЦ