Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс трябва да поеме ръководството на държавата, ако заразеният с коронавирус Доналд Тръмп не може да работи, пише The Telegraph.

По думите на лекуващия лекар на президентското семейство Шон Конли, към момента Тръмп и жена му Мелания са в добро състояние и се лекуват. Самият президент заяви, че продължава да работи.

Отчитайки, че Тръмп ще трябва да бъде и под карантина, той вече губи възможност да изпълнява някои от задълженията си.
Те ще преминат в ръцете на вицепрезидента Майк Пенс. В този случай, ако държавният глава се разболее тежко и бъде признат за временно нетрудоспособен, Пенс ще трябва да се нагърби с всички президентски задължения.

Авторите на материала отбелязват, че това е доста вероятен изход. 74-годишният президент на САЩ тежи над 110 кг. Това означава, че попада в рисковата група по цели два признака.

За да се върне към задълженията си, Тръмп ще трябва да уведоми за това в писмена форма Конгреса. Двете камари на парламента ще трябва да гласуват.

Ако в Сената и в Камарата на представителите не се съберат над 2/3 от тези, които поддържат връщането му, вицепрезидентът ще продължи да изпълнява президентските задължения до следващите избори, които ще се проведат на 3 ноември.

В случай, че и Пенс се разболее, президентските правомощия ще преминат към председателя на Камарата на представителите. В момента този пост се заема от Нанси Пелоси. Ако събитията се развият по този начин, Демократическата партия ще получи контрол над Белия дом още преди президентските избори

По-рано лекуващият лекар на Тръмп Шон Конли заявил, че лекарите оценяват състоянието на президента с предпазлив оптимизъм. Според него е твърде рано да се каже, че най-лошото е свършило.

Американският лидер вече е приел втора доза от експерименталното лекарство Ремдесивир.

Припомняме, че на 2 октомври лично държавният глава съобщи, че с първата дама са заразени с коронавирус. Той обеща веднага да се подложи на лечение и да спазва карантина.