Най-важният въпрос е бюджетът. Дори и служебното правителство да внесе бюджет, който да бъде приет от партиите с определени корекции, със сигурност след няколко месеца ще има актуализация, защото е важно едно мнозинство да реализира мерките, които счита, че са важни в политическата сфера.

Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз политологът Милен Любенов.

Изключително важно за страната е да бъде приет бюджет. Не може да се продължава така, подчерта той.

С оглед начина по който протича предизборната кампания, едно съвместно правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще бъде подложено на много силна критика. В този един месец в никакъв случай не видяхме примиряване на тона, а изостряне на нападките и постоянни атаки към политическия опонент. Много трудно след изборите всички тези емоции ще могат да доведат до нормален процес за формиране на правителство, заяви Любенов.

При очертаващия се петпартиен парламент възможностите за правителство са няколко, посочи той.

Едната е тази с правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, другите са кабинет на малцинството, каквато заявка даде ПП-ДБ, или останалите формации - ГЕРБ, ДПС и БСП да съставят кабинет, каквато възможност имаше и в края на предишното Народно събрание, добави политологът.

По думите му местните избори са много важни. Стратегиите на партиите и готовността им за коалиции ще зависят от местните избори. Правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС много трудно би просъществувало при една остра кампания за местните избори, отбеляза Милен Любенов.

На изборите ще видим практики на контролиран вот и купуване на гласове, затова е важно организациите, наблюдаващи изборите, да са активни. Връщането на хартиената бюлетина ще пресъздаде много от недостатъците на този тип гласуване, коментира политическият анализатор.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук