Притеснени ли са ГЕРБ-СДС от социологическите проучвания, които дават един процент преднина на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ)? Според Тома Биков не само аритметиката е решаваща за сформирането на правителство, трябва и смирение, разбиране, задаване на адекватни цели, симетрично разпределение на отговорностите, организация, интелектуален потенциал.

Той е категоричен, че ГЕРБ има самочувствието да притежава всичко това. Той е оптимист, че след изборите ще има редовен кабинет и работещ парламент.

Ето какво още каза Биков в интервю за "Труд":

- Този един процент разлика в полза на ПП-ДБ безпокои ли ви, господин Биков? Вярвате ли на социологическите проучвания или си имате свои?
 - В социологическите проучвания наблюдавам тенденциите, а не числата. Първият факт във всички проучвания е, че ГЕРБ - СДС запазва подкрепата си. Това се случва след две години на атаки и използване на целия репресивен апарат на държавата, а и на не малка част от медиите срещу партията. Изводът е, че ГЕРБ е устойчива формация, която ще има дългосрочен хоризонт в българския политически живот.

Тя не е нито партия еднодневка, нито партия, която може да функционира ефективно само когато е на власт, нито е административно - клиентелистка мрежа. Ако ГЕРБ бяхме едно от тези три неща, в момента или щяхме да сме под 4-процентовата бариера, или да се борим да я прескочим.

Вторият извод, който дават тенденциите на тези проучвания е, че коалицията между ПП и ДБ по-скоро се стреми да постигне механичния сбор на двете формации, отколкото да го надгради. Ще припомня, че в последния парламент, сборът между двете партии, които тогава се явиха поотделно беше с три процента по-висок от подкрепата за ГЕРБ - СДС. В момента се наблюдава паритет, което означава, че растежът на т. нар. партии на промяната не е възстановен, а спадът продължава.

Ако тази тенденция продължи и през оставащото време до изборите, в което кампанията ще се активизира, то моето мнение е, че ГЕРБ - СДС може да се окаже с изненадваща разлика пред ПП - ДБ. В този контекст нямам основания да се притеснявам от социологията.

Притеснявам се от блокажа на политическата система, която вече две години не е в състояние да констатира обществените нагласи, да ги разбере и на базата на това да излъчи управление с адекватен дневен ред.

- Срещите на Бойко Борисов по градовете какво цели - да втвърди електората на ГЕРБ или да намери нови привърженици?
- Срещите са част от кампанията. Това е стандартна практика в повечето демократични държави. За съжаление в България единствено ГЕРБ - СДС можем да си позволим да правим такъв тип кампания, защото останалите формации не се в състояние да съберат повече от 100 души на едно място.

Последното означава, че или подценяват тези срещи, или че ги мързи да ги организират, или че собствените им привърженици нямат голямо желание да се срещнат с лидерите си.

През последните години в ГЕРБ заедно преживяхме много събития, които ни сплотиха и ни направиха по-силни. С хората, които днес пълнят залите, ние се виждахме и преди една година, след като незаконно бяха арестувани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Тогава ни посрещаха хората, които ни посрещат и днес.

Лично аз никога няма да забравя подкрепата и решителността на нашите членове и симпатизанти. Освен всичко останало, тези срещи са и възможност да благодарим на хората, които ни подкрепят. Знаем какво им струваше тази подкрепа през последните години.

- Впрочем откъде очаквате допълнителна подкрепа? ПП-ДБ приобщиха двете земеделски партии, вие имате ли подкрепата на други политически сили извън ГЕРБ и СДС? 
- Коалицията ПП - ДБ се състои от осем партии и доколкото чух над 50 неправителствени организации, които доскоро се самонаричаха независими. Изражението на това е, че като отидат на предизборна среща ги посрещат само кандидатите за депутати, а най-ярките им събития са тичане в парковете на София.

Ние предпочитаме да приобщаваме хора и да разчитаме на тях. Партньорството ни със СДС премина през много изпитания и съюзът ни е все по-устойчив.

Със сигурност има хора, които са гласували за нас през годините, но по една или друга причина са се разочаровали. Мисля, че все още имаме възможност да убедим тези хора, че можем да бъдем на висотата на техните изисквания.

- Много анализатори казаха, че в листите ви са добре познати хора, които са поомръзнали вече на избирателите. Какво е съотношението нови-стари лица в листите? 
- Ако погледнете листите на ГЕРБ отпреди две години и ги сравните с тези от изборите, които предстоят, ще видите, че новите лица са очевиден факт. Изобщо няма да говоря за листите от 2017, 2014, 2013 или 2009 година. ГЕРБ е партия, която се променя без да се разпада.

Това може би я отличава от голяма част от останалите партии през последните 30 години. Това, че в листите има и опитни политици, гарантира че не сме склонни на самоцелни експерименти. За нас работата в парламента е отговорност, която изисква специфични познания, подготовка и устойчивост.

В същото време имаме политически академии и различен вид формати, в които да обучаваме новото поколение политици, защото сме наясно, че в парламента може да се придобие опит, но това не е място за учене. Надявам се, скоро и колегите от ПП - ДБ да го разберат.

Това би решило редица проблеми на българската политика. Иначе аз искрено се радвам, когато видя в залите колеги от 47-ото народно събрание, които са се оттеглили, но продължават да ни подкрепят и да са с нас. Това се случва във всеки град и показва, че ГЕРБ е много повече от парламентарно представена партия - това е общност, която действа като едно цяло.

- Вашият предизборен слоган „За стабилна България. Отново“ накъде е насочен - към миналото, към настоящето или към бъдещето? Защото има различни тълкувания.
- Към бъдещето, което стъпва върху опита на миналото и проблемите на настоящето. Думата „отново“ ни хареса най-много, защото съдържа в себе си „ново“, но и внушава, че това „ново“ има минало. ГЕРБ вече е партия с история и идентичност, която не може да бъде отменена.

Ние имаме волята да се променяме, но това не означава, че сме склонни да се откажем от себе си. Нашата задача през последните две години беше да се самосъхраним и да запазим, но и да развием потенциала си, насред институционалната и политическата деградация.

Оттук нататък целта ни е да извадим България от блатото, в което се намира и отново да я задвижим напред.

- Ако ГЕРБ е първа политическа сила, България ще има редовно правителство и работещ парламент. Ако „Продължаваме промяната“ спечелят изборите, няма да има стабилност в държавата - това са ваши думи. Как го виждате това правителство? Няма да правите коалиция с БСП и с ДПС, откъде подкрепа? А защо не с ДПС?
- Откакто съществува, ПП се намира в режим на постепенна самоизолация. Първо априори посочиха ГЕРБ и ДПС за свои врагове. След това обтегнаха отношенията си с президента Румен Радев, който ги създаде, изпокараха се с ИТН, а в 48-ото народно събрание скъсаха отношенията си и с бившия си коалиционен партньор БСП.

Това се случи само за период от около една година. Няма как партия с подобна ексцентрична политическа култура да бъде здрава основа за стабилно управление.

През цялото това време ние полагахме усилия да излезем от изолацията и го постигнахме в 48-ото Народно събрание (НС). В него, с парламентарна група от 67 депутати, ГЕРБ - СДС бяхме част от всички мнозинства, които се сформираха между различните групи и задавахме цялостния дневен ред на политиката.

Затова твърдя, че не само аритметиката е решаваща за сформирането на едно правителство и парламентарно мнозинство. Това е много сложно упражнение особено в настоящата ситуация. То изисква смирение, разбиране, задаване на адекватни цели, симетрично разпределение на отговорностите, организация, интелектуален потенциал.

Ние имаме самочувствието да притежаваме всичко това. Ако нашите опоненти от ПП - ДБ притежаваха подобни качества, вероятно щяха да управляват и до днес и нямаше да се явяваме за пети път на избори в рамките на две години.

- Ами ако ПП са на първо място имат ли шанс и откъде ще имат подкрепа? От вас ли? 
- Ако са на първо място, те трябва да зададат адекватна и приемлива формула за осигуряване на парламентарно мнозинство и да търсят подкрепа за нея. Лично аз не виждам голям потенциал да разберат как се прави нито първото, нито второто. Впрочем, мисля че и това ще бъде една от причините да не бъдат на първо място.

- Смятате ли, че ПП-ДБ искрено казват, че ще направят правителство или ще тупат топката до местните избори, за да се слеят те с парламентарните? 
- Ако зависеше от тях, вероятно щяха да пожелаят избори две в едно през октомври. Това обаче зависи първо от партиите в следващия парламент, а ако те не могат да се разберат за излъчване на редовно правителство, ще зависи от президента.

Не мисля, че техните желания имат голямо значение, защото те са част от процес, а не негов катализатор. Моята прогноза е, че след тези избори ще има редовно правителство и няма да се наложи да провеждаме избори две в едно.

- Защо не заявите категорично, че няма да правите коалиция с ПП-ДБ? Не е логично всеки ден Борисов да подлага ПП-ДБ на унищожителна критика, след което да казва, че ще направите евроатлантическо правителство, каквото без тях не може да има? Хората се объркват от това двусмислие.
- Ситуацията със сигурност е сложна и многопластова. Ние от три години призоваваме за възстановяване на политическия диалог и консолидиране на политическата система. Критиките ни към ПП са най-вече заради неразбирането им, че в българското общество живеят различни хора и няма как част от тях да бъдат считани за лоши, само защото са с политически убеждения, различни от тези на Кирил Петков или на Асен Василев.

Причината да не поставяме априори червени линии по отношение на никого е разбирането ни, че всяка партия, която е получила подкрепата на част от българските граждани заслужава да бъде чута и разбрана. Напълно разбирам категоричната позиция на нашите привърженици по отношение на ПП, но големият проблем не е тази абривиатура и нейните представители и привърженици.

Големите проблеми са цялостната нагласа за остракиране на част от гласовете на българските граждани, авантюристичната финансова политика, отслабването на българските позиции в региона и ЕС, бездействието на всякакви институционални нива, некомпетентността, неразбирането на националния интерес и отказа от отстояването му.

Това са нещата, които отхвърляме и ще опитаме да отстраним след изборите на 2 април. За нас абревиатурите и техните лидери са второстепенен въпрос. Най-важното е да върнем България на пътя на развитието. Това е нашата цел, а не отмъщението и фиксацията в Кирил Петков и Асен Василев.

- Ще зависи ли съставянето на правителство от новия американски посланик?
- Не.

- Какви възможни искри може да прехвърчат според вас в обединението ПП-ДБ и очаквате ли такива?
- Първата искра ще бъде по отношение на бюджета за 2023 година. В 48-ото Народно събрание, ГЕРБ - СДС, ДПС и ДБ, гласувахме против почти всички предложения на ПП и това предотврати още по-тежки финансови проблеми за страната. Не зная как ПП и ДБ ще постигнат съгласие по тези основополагащи въпроси, при положение, че имат диаметрално противоположни позиции.

Според мен ще гласуват шарено, което ще е първият видим симптом, че коалицията им не се основава на общи възгледи, а само на тактически сметки. След това може и да последват публични противоречия, каквито вече видяхме при реденото на листите им.

Освен това, в тази коалиция тепърва предстои битка ако не за формалното, то за неформалното лидерство. Това също е причина да смятам, че ПП - ДБ не са в състояние да носят основната тежест на едно бъдещо управление.

- Сега на парламентарните избори ли ще бъде голямата битка с ПП-ДБ или на изборите през есента в София? Защо този път не открихте кампанията си в Арена „Армеец“, каквато бе традицията на ГЕРБ? Някои наблюдатели изтълкуваха това като знак, че сте на път да предадете София на ПП-ДБ? 
- Само преди няколко дни събрахме 4000 души в Пловдив, като предстои още едно подобно събитие за закриването на кампанията ни във Варна. Заедно с пълните зали, които са факт във всеки ден от кампанията, мисля че хората, които ни виждат и чуват, са много повече от 12 000 в зала Арена Армеец.

Не мисля, че някой от нас е готов да предава София или който и да било град. Ние сме партия, която има структури във всички населени места на България и ще продължим да бъдем такава, както след парламентарните, така и след местните избори.

В момента мислим единствено за предстоящия вот и за възможността след него да имаме редовно правителство и работещ парламент. Когато дойде време за местните избори, ще дадем най-доброто от себе си.

Кой е той?

Тома Биков е роден през 1980 година в Бургас. Магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като журналист в различни печатни и електронни издания.

Основател и член е на Управителния съвет на “Института за дясна политика”.

Съветник в Министерски съвет в периода 2014 - 2017 година. През 2017 година е избран за народен представител в 44-ото Народно събрание с листата на ГЕРБ. Депутат е и в краткосрочните 45-то, 46-то, 47-то и 48-то НС. Зам. председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

През 2009 година издава книгата “Досието на Доган”, през 2014 година - “Другата история на България - 157 модерни апокрифа”, а през 2019 година - “Политически кризи и служебни правителства”. През 2021 година от печат излиза и книгата му “Българските революции”. Сега е водач на листата на ГЕРБ-СДС в 24-ти МИР в София.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук