Не спират воаяжите на тандема Емилиян Гебрев и Бойко Ноев по телевизионните и радио студиа. Няма и да спрат. Явно тандемът е отчаян, че конспиративната теория, измислена от Ноев за отравянето на добрия му приятел Гебрев с „Новичок“, не постигна търсения ефект. Още по-малко хваща дикиш връзката между отравянето и мнимия интерес на Гебрев към „Дунарит“ през 2015г.

Несъответствията в теорията на Ноев са повече от очевидни, въпреки шумно раздуханата с помоща на поръчкови журналисти в български и чуждестранни медии история с „Новичок“, оръжия, руски интереси и още нещо... Независимо от това конспиративните инсцинировки ще следват една след друга. Каква друга работа има конспираторът на свободна практика Бойко Ноев.
 


През 80-те Ноев учи международни отношения в Москва. Кой може да си позволи в годините на тоталитаризма да завърши образованието си в братския Съветски съюз. Само заслужилите комунисти. През 82-ра Ноев вече е агент на разузнавателното управление на българското министерство на народната отбрана (познато като РУМНО).

Така започва шпионската му кариера. Работи и в услуга на руското разузнаване, за което е награден и вероятно е станал и агент на разузнавателното управление на Съветската армия (познато като ГРУ). Бойко Ноев не подбира, освен за руснаците, предоставя информация и на западни тайни служби.

Запознати твърдят, че след като е бил разконспириран, кадровото му досие е изпратено в Москва. Как е щял да завърши двойнственият живот на даровития шпионин не се знае, но идват демократичните промени и всичко е забравено.

От комунист и апаратчик на тайните служби на тоталитарния режим Ноев се преобразява за една нощ в човек на новото време (разбирайте „демократ“). И стига чак до министър на отбраната при „демократичното“ управление на друг виден московски възпитаник – Иван Костов.

По това време е и първата услуга, която Ноев прави на своя добър приятел Емилиян Гебрев. Също агент на Държавна сигурност (но за това ще разкажем друг път), започнал кариерата си в офшорната фирма „Ширио“, една от многото външнотърговски фирми, създадени от Андрей Луканов и Огнян Дойнов с т.н. „червени пари“.

Фирмата „Ширио“, на която Гебрев е генерален директор, търгува с каптагон и други ембаргови стоки, и трупа пари, много пари, които след демократичните промени остават под контрола на бъдещия крупен оръжеен търговец.

През 2001г. именно Бойко Ноев връща лиценза на Гебрев, отнет заради скандала, разразил се с доставка на патрони за „Калашников“ предназначена за Никарагуа, която е била арестувана от американските митнически власти. Говори се, че приятелството им тогава е щедро скрепено с едни „400 хиляди долара“....

Все пак Ноев е само беден държавен служител (макар и министър), призван да „спазва“ законите, а скандалните сделки на Гебрев не са една и две. Много са. Каква по-добра възможност за едно дълго и взаимно изгодно приятелство между двамата. Много са и „контактите“ на Гебрев в администрацията на военното министерство, МВР, служба „КОС“ и къде ли още не.

Въпреки добрите му връзки на много нива, през 2016г. фирмата на Гебрев „Емко“ попада в забранителния списък на САЩ за оръжейни търговци, с които американските фирми не могат да търгуват. Все пак скандалните сделки на Гебрев явно не са останали незабелязани.

Освен принадлежността си към комунистическите тайни служби и скандалното си минало на шпионин на различни разузнавания, Бойко Ноев не може да скрие още един компрометиращ за него факт. Ноев е бил служител на трудов договор на Цветан Василев (данни за това има в Националния осигурителен институт, в случай че някой се съмнява), или по-точно служител на едноличната фирма на Василев „Бромак“.

Именно чрез „Бромак“ Василев е контролирал КТБ, като основен (мажоритарен) акционер. Отделно Василев е плащал на Бойко Ноев хонорари и по консултантски договор, като само през периода август 2013г. – март 2014г. Ноев е имал 16 срещи с екс-банкера, според станалата публична книга на посетителите на Василев в КТБ. Какво точно конспираторът на свободна практика Ноев е консултирал банкера фараон, източил стотици милиони от фалиралата КТБ, няма от къде да знаем.

Да се върнем на конспиративната дейност на Бойко Ноев. След като вкара в употреба „Новичок"-а, вездесъщият конспиратор допусна елементарна грешка. Разликата във времето между отравянето на Гебрев и реалните действия на тандема Василев – Гебрев по овладяването на „Дунарит“ е почти една година, което разби напълно теорията му, че „интересът“ на Гебрев към „Дунарит“ е причина за отравянето му.

Няма как да е, след като към месец април 2015г. (когато Гебрев бил отровен), властта в русенския оръжеен завод е в ръцете на Пиер Луврие – подставен човек на руския олигарх Малофеев, на когото Василев прехвърля срещу 1 евро „Дунарит“ и още дузина предприятия на обща пазарна стойност над 1 млрд. евро.

От март 2015г. до август същата година Луврие е прокурист на „Дунарит“ и управител на фирмата собственик на завода – „Кемира“. Чак след провала на тази сделка и след неуспеха на следващия кандидат да заграби „Дунарит“ – руснака Дмитрий Косарев, идва ред на Емилиян Гебрев. Поредният кандидат за „собственик“ на русенския оръжеен завод, чрез който Цветан Василев иска да „узакони“ този актив, закупен с парите на фалиралата КТБ.   

За да поддържа жив интереса към сагата с отравянето, на Ноев са му нужни нови и нови инсценировки. И конспираторът се заема с тяхното създаване. Преди дни стана ясно, че маскиран като нинджа (или по- скоро като извънземен) броди в тъмното в двора на Гебрев. Самият Гебрев проплака пред бТВ, че това станало месец, след като миналата година бил подал сигнала за възобновяване на разследването на отравянето му.

Колко драматично. Защо обаче пропусна да го каже два дни по-рано, когато обиколи всички възможни телевизионни студиа. Защото не му бе времето. Конспирацията е режисирана не само по „събития“, а и по време на тяхното оповестяване, като времето на „нинджата“ явно още не бе дошло.

Изобщо появата на „нинджата“ трябваше да ни внуши, че „добрият“ беловлас оръжеен олигарх е бил обект на някакво преследване или опит за посегателство. Да, само дето изпълнението на инсцинировката, организирана вероятно от самия Бойко Ноев (може и лично в ролята на главния герой – маскираната „нинджа“), е толкова невероятна, та чак може да кандидатства за "Оскар" за специални ефекти.

Още не е късно, "Оскар"-ите предстоят. Само дето охотно позиращият пред охранителните камери маскиран като нинджа (или извънземен) мним „нападател“ предизвика единствено смях и подигравки в социалните мрежи. Друг ефект инсценировката нямаше.

Сега идва ред на поредната небивалица. Впрочем, още преди седмици в един свой анализ „24 часа“ пророкува (сигурно колегите са гледали на кълбо), че вероятно конспираторите Ноев – Гебрев ще се опитат да свържат взривовете на оръжейните складовете в село Иганово с твърдяния от тях опит за „физическото и икономическото отстраняване на Гебрев“. И това се случи. Днес в ефира на БНР вездесъщият конспиратор Ноев обяви, че такива факти имало, но щели да станат ясни следващата седмица. Задава се поредния цирк. Сигурно в деня на взривовете руският агент Сергей Федотов също е бил в България и е навестил складовете, как иначе .....    

Какво ли още ще роди болният шпионски мозък на Бойко Ноев, предстои да разберем. Едно е сигурно, нови небивалици ще има, защото поддържането на „интереса“ към сагата с отравянето на „добрия“ оръжеен олигарх Гебрев, е последният коз на крадливия тандем Цветан Василев – Емилиян Гебрев да заграби без пари „Дунарит“. И в това раздаване на картите дуетът ще играе „ва банк“.