След две слаби години туристическата индустрия в големите европейски ваканционни страни може да си отдъхне с облекчение. Инфлацията, хаосът по летищата или сушата и пожарите в Южна Европа не спряха хората от желанието им да пътуват. Ваканционните региони се възползваха и от факта, че много граждани избраха да почиват в собствената си страна, пише investor.bg.

Според първите данни за основния сезон Франция и Гърция се отправят към нови рекорди по отношение на посетителите и приходите, докато Италия и Испания отново се доближават поне до нивото от предишната пикова 2019 г.

Това е облекчение за икономиките на страните: в Гърция туризмът допринася за повече от 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) през добрите години, а в  Испания той генерираше 12,4 процента преди пандемията. Германският Handelsblatt прави обзор за сезона, който се очаква да постави нов рекорд. 

Франция: Надежда за „историческа година“ 

Френският министър на туризма Оливия Грегоар е доволна: „2022 г. беше изключителна", каза тя, правейки равносметка на летния сезон тази седмица. Туристическата индустрия на Франция все още се опасяваше от последиците от пандемията през тази година и не предвиждаше връщане към нивата отпреди кризата преди 2023 г.

Но данните от това лято са красноречиви: средиземноморският регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг регистрира с 1,1% повече посетители през юли и август в сравнение с периода преди пандемията, Париж се радва на поне 0,3% увеличение. Според правителствени оценки приходите на ресторантите и хотелите това лято вероятно ще бъдат с около десет процента по-високи от предишния рекорд, поставен през 2019 г. 

Чуждестранните туристи се завръщат и в Париж. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg 

Чуждестранните туристи се завръщат и в Париж. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

За юли и август 23 милиона са продадените билети от Националната железопътна компания, което е с 10% повече в сравнение с преди пандемията. 18% по-високи са оборотите на атракционните паркове. Увеличение има и при хотелите - между 22% и 30% е ръстът на приходите на стая, благодарение на гостите от САЩ и Залива, които предпочитат 5-звездните хотели. 

Между 5 и 7 процента повече нощувки са регистрирали къмпингите, най-вече заради завърналите се туристи от Нидерландия, Белгия, Германия и Великобритания.

По думите на ресорния министър туризмът е двигател на френската икономика с дял от 8% от БВП и два милиона преки и косвени работни места.

Много от 35-те милиона французи, които отидоха на почивка през летните месеци, избраха дестинация в собствената си страна. Освен това браншовата асоциация ADN Tourisme регистрира 25 милиона чуждестранни гости. Преди всичко туристите от САЩ отново пристигаха масово в европейската дестинация. 

Испания: Балеарските и Канарските острови отново са на мода

Официалният летен отчет на Испания все още не е наличен, но вече се очертава положителна тенденция. В началото на основния сезон през юни и юли пристигат почти толкова туристи, колкото и преди кризата. През юли 9,1 млн. чужденци са посетили втората най-популярна дестинация за почивка в света – това са 92% от посетителите през предходната рекордна 2019 г.

Приходите са почти толкова високи, колкото и през 2019 г., а минусът е само 0,6 %. Почиващите в Испания са бръкнали по-дълбоко в джоба си още през юни: Всеки посетител харчи средно с десет процента повече. 

Испания също посреща все повече чуждестранни туристи. Снимка:  EPA/ELVIRA URQUIJO A. 

Испания също посреща все повече чуждестранни туристи. Снимка: EPA/ELVIRA URQUIJO A.

„В допълнение към възстановяването на най-важните ни европейски пазари се наблюдава и увеличение на броя на пристигащите от САЩ - пазар, който също се доближава до стойностите отпреди пандемията", заяви испанският министър на туризма Рейес Марото.

Асоциацията на туристическия бранш Exceltur очаква тази година приходите да достигнат 98% от тези през 2019 г.

Асоциацията приписва това развитие най-вече на чуждестранните туристи. Затова дестинациите, които са особено популярни сред чужденците, като Балеарските и Канарските острови, се възстановяват особено добре: приходите им от туризма през първите шест месеца вече са съответно с 3,5 и 3,6 % над нивото отпреди пандемията през 2019 г.

Гърция: голямо увеличение сред германските гости

След като през 2019 г. гръцката икономика отбеляза приходи от туризъм в размер на 18,2 млрд. евро, експертите от бранша очакват увеличение до поне 20 млрд. евро през тази година. Инициативата за туризъм  „Южно Егейско море“ вече отчете „най-добрата година в историята на нашите острови". Регионът включва Цикладите с острови като Миконос и Санторини, както и архипелага Додеканези около Родос и Кос.

През първите три седмици на август на летищата на тези четири острова са преброени над 700 000 пътници - с 16% повече от предишната рекордна 2019 г., когато Гърция беше посетена от общо почти 31,3 милиона туристи и 2,6 милиона круизни пътници. За тази година наблюдателите на пазара очакват петпроцентно увеличение на броя на посетителите в сравнение с 2019 г. 

И в Гърция отчитат възстановяване на туризма. Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg Topics 

И в Гърция отчитат възстановяване на туризма. Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg Topics

Наблюдава се голямо увеличение на туристите от Германия: през юли броят на германските пътници на летище Eleftherios Venizelos в Атина е с 29% по-голям, отколкото през същия месец на 2019 г. В Родос са пристигнали с 25% повече германски туристи, а в Хания на остров Крит броят им е със 78% по-висок.

Италия: Туристическите центрове остават магнити за гостите

Туризмът в Италия също се е възстановил след двете години на пандемията. Според браншовата асоциация Federturismo през уикенда около Успение Богородично в средата на август - официален празник в голям брой католически страни в Европа - броят на резервациите е бил с около един процент по-висок от този през 2019 г. Особено в градовете Рим, Флоренция и Венеция, които са особено популярни сред туристите, броят на нощувките отново се е увеличил значително.

От една страна, това се дължи на завръщането на американските, френските и британските туристи, които бяха отсъствали по време на пандемичните години. Освен това има и много италиански гости: осем от десет италианци останаха в родината си това лято и избраха морските курорти в южната италианска област Апулия, в Сицилия и на адриатическото крайбрежие. 

Южна Италия е магнит за туристи. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg 

Южна Италия е магнит за туристи. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Шефката на Federturismo Марина Лали е доволна: „В някои случаи заетостта беше 90 процента“. Заради горещата вълна обаче туристите от Германия и Франция са се пренасочвали към планините. Браншовата асоциация Confcommercio очаква приходи от чуждестранни туристи в размер на около 17 млрд. евро за третото тримесечие, което също би означавало връщане към нивата отпреди пандемията.

Турция: броят на посетителите се е увеличил повече от два пъти

Броят на туристическите престои в Турция също се е увеличил значително през тази година. Повече от 23 милиона чужденци са посетили страната от януари до юли 2022 г. Това съответства на увеличение от 128% само за първите седем месеца на годината в сравнение с приблизително десетте милиона чуждестранни туристи през цялата 2021 г., съобщи турското Министерство на културата и туризма в края на август. 

Слабата национална валута, лирата, в съчетание с ниските разходи за труд в страната, правят почивката в Турция много достъпна. По данни на Министерството на туризма тази година най-много посетители ще има от Германия - 2,9 милиона, следвана от Русия - 2,1 милиона. В началото на годината турските хотелиери все още се опасяваха, че резервациите за почивки от Русия ще намалеят рязко заради руската инвазия в Украйна. 

 Туристи пред джамията „Света София“ в Истанбул, Турция, в петък, 24 юни 2022 г.  Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg 

Туристи пред джамията „Света София“ в Истанбул, Турция, в петък, 24 юни 2022 г. Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

През първите седем месеца на 2022 г. 1,4 милиона българи са посетили Турция, което е четвъртата по големина група чуждестранни посетители след германци, руснаци и британци. През същия период на миналата година Турция е приела едва 453 000 български туристи. Все повече българи пристигат в Одрин през последните две-три седмици, тъй като за тях е много по-лесно да пътуват само с лична карта. 

Португалия: Оптимизъм въпреки трудното начало на годината

Отчетът в Португалия е малко по-различен. През първите седем месеца на годината броят на нощувките е бил с девет процента по-нисък от този през 2019 г., сочат предварителните данни на националния орган по туризъм Turismo de Portugal. Това се дължи главно на спада на чуждестранните гости. Turismo de Portugal обвинява за това, наред с други неща, липсата на азиатски туристи и хаоса по летищата.

Много авиокомпании отмениха полети през лятото поради липса на персонал. През юли обаче броят на туристите в Португалия вече се бе върнал на нивата отпреди кризата. 

Лисабон бе ударен от гореща вълна. Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg 

Лисабон бе ударен от гореща вълна. Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg 

В същото време приходите в отрасъла са се увеличили с осем процента само през първите шест месеца на годината в сравнение с 2019 г. Това потвърждава тенденцията, според която след кризата с пандемията пътуващите са по-склонни да харчат повече за почивката си. Освен това високата инфлация оскъпява пътуванията през тази година.

Поради това централната банка на Португалия очаква приходите от туристическата индустрия да надхвърлят с 4,2% показателя за 2019 г. Досега Португалия не очакваше пълно възстановяване на туризма преди 2024 г.

България: Посещенията на чужденци растат повече от пътуванията на българите

И в родината ни все още няма отчет за летния сезон. Но данните на НСИ за юли показват, че пътуванията на българите в чужбина растат двуцифрено, но посещенията на чужденци се увеличават повече. Над 1,533.млн. чужденци са посетили България, което е с 24,2% повече в сравнение с юли 2021 година. Транзитните преминавания през страната са 35,1% (538 500) от всички посещения на чужденци в България. Най-много посещения страната ни генерира от граждани от Румъния – 25,5%, Германия – 19,1%, и Полша – 11,0%. Извън ЕС най-силен източник на туристи за родината ни е Турция – 200 200 турци са посетили България.  

Прекрасното пролетно време в Пловдив за Великден изкара пловдивчани и гости на града на празнични разходки из центъра и стария град. Много чуждестранни туристи са избрали града за почивка и Античния театър е задължителна спирка. Уличките на Стария град са изпълнени с хора, храмовете в града също са изпълнени от вярващи. Главната улица едва побира тълпата, а Великденският базар в центъра предлага красиви ръчно-изработени бижута и аксесоари, както и вкусни изкушения. БГНЕС/ЦВЕТАНА АРАНГЕЛОВА 

Прекрасното пролетно време в Пловдив за Великден изкара пловдивчани и гости на града на празнични разходки из центъра и стария град. Много чуждестранни туристи са избрали града за почивка и Античния театър е задължителна спирка. Уличките на Стария град са изпълнени с хора, храмовете в града също са изпълнени от вярващи. Главната улица едва побира тълпата, а Великденският базар в центъра предлага красиви ръчно-изработени бижута и аксесоари, както и вкусни изкушения. БГНЕС/ЦВЕТАНА АРАНГЕЛОВА

Плах поглед към бъдещето

Освен радостта от рекордите на това лято в туристическите дестинации има и несигурност за това как високите цени на е ергоизточниците и нарастващите разходи за живот ще се отразят на желанието за пътуване през следващите години. Освен това видимите последици от изменението на климата повдигат въпроса за устойчивостта на бранша.

Предвид изменението на климата туристическите практики трябва да се преосмислят, заяви френският министър на туризма Грегоар. Според нея индустрията не може да бъде изключена от целта на правителството да намали потреблението на енергия в икономиката с 10% през следващите две години.

В Италия браншовата асоциация Confcommercio предупреди, че до 120 000 хотелиери и ресторантьори са изложени на риск заради високите цени на електроенергията и газа. В Римини, на Адриатическото крайбрежие, някои хотели искат гостите да плащат допълнително за климатик в бъдеще или да държат минибара изключен. Без държавна помощ италианските хотелиери ще бъдат изправени пред допълнителни разходи за енергия в размер на повече от 1,5 млрд. евро през следващите дванадесет месеца. 

Лисабон бе ударен от гореща вълна. Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg	 

Лисабон бе ударен от гореща вълна. Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg

От друга страна, Гърция вижда в енергийната криза възможност за своя туризъм: дългосрочните туристи от Северна Европа, например пенсионери или дигитални номади, които работят онлайн и не зависят от местоположението си, биха могли да прекарат зимните месеци в Гърция, предлага ресорният министър Василис Кикилиас. „Зимата ни е по-мека и затова разходите за енергия са по-ниски“. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук