Въоръжените сили на Украйна изтеглиха сили от направленията на Харков и Донбас и ги изпратиха близо до Херсон. И така, задните части вече са оголени.

В южното направление, както и в Донбас, спецоперацията ще продължи. Септември ще бъде горещ във всеки смисъл на думата, прогнозира роденият в Харков военен наблюдател, полковник от запаса Генадий Алехин.

Той каза това в интервю за Украина.ру.

По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че въоръжените сили на Украйна са претърпели големи загуби в резултат на опит за извършване на настъпление в Николаев-Кривой Рог и други направления.

По-специално руските войски унищожиха 48 танка, 46 бойни машини на пехотата, 37 други бойни бронирани машини, 8 пикапа с тежки картечници и повече от 1200 украински военнослужещи.

- Генадий Тимофеевич, еднократна акция ли беше това? Или врагът е решил да вземе това направление сериозно?

- Веднага трябва да кажа, че в посока Херсон-Николаев няма широкомащабно настъпление на Въоръжените сили на Украйна. Това „мащабно настъпление” се организира и обявява от големите украински пропагандисти Арестович и Подоляк вече два месеца подред.

Стигна се дори дотам, че кметовете на градовете и селските съвети на Одеска и Николаевска области заговориха как ще се проведе контранастъплението.

Когато се подготвя настъпление, обикновено се провежда мощна артилерийска подготовка. В нашия случай мощна информационна подготовка започна още от сутринта, когато се появи видео на уж руски войник, намазан с кетчуп, който крещеше, че „първата линия на отбраната е пробита“.

По обяд жена, прессекретар на командването "Юг", каза, че "настъплението се извършва в тишина". А вечерта в докладите на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна не се каза нито дума за някакво настъпление.

Всъщност имаше опит за контраатака в някои сектори на фронта. По моя информация, в един от районите въоръжените сили на Украйна са се опитали да атакуват със силите на три роти: две танкови и една мотопехотна.

Всъщност нашите ги примамиха в огнева торба и ги удряха с прословутите самоходки Нона. Те се показаха отлично в комбинация с ВВС и ударни хеликоптери Ка-52. Те буквално помляха около 60 единици военна техника.

Като цяло врагът все още не е имал такива загуби през последните два месеца от СВО, включително в Донбаското направление. И това се случи само за ден. Ето до какво доведе тази „мащабна офанзива“. Такава е цената на опит за контраатака на отделни участъци от фронта.

Да, на места са напреднали с 5-6 км. Но това не означава, че поставените задачи са изпълнени.

- Сега ще ги контраатакуваме ли?

- Разбира се. Никой не отмени първоначалните задачи на военните действия: Донбас, Юг и Харков. „Трети корпус“ вече се приближи до фронтовата линия. Оборудван е с най-новите модели техника: танкове Т-80, Т-90, БМП-3. Те дори имат ново леко оръжие AK-12. Както казват експертите, можете да стреляте от него с една ръка.

Има обучени и тренирани звена, които са преминали през реално бойно кръщение в продължение на няколко месеца. Ние просто не го афишираме, за разлика от украинската армия, която просто изпраща териториалната отбрана на избиване.

По моя информация става дума за около 15 хиляди души. Къде точно ще се използват, не мога да кажа. Това решава Генералния щаб, който не споделя плановете си.

Сега използваме бавната, но сигурна тактика на бараж и позициониране. Смея да предположа, че ще променим тази тактика. Ще използваме тактиката на обхват и пробив, макар и не за дълго. То моли.

Въоръжените сили на Украйна изтеглиха сили от посоките на Харков и Донбас и ги изпратиха близо до Херсон. И така, задните части вече са оголени. Дали ще уцелим или не, не знам. Но в южното направление, както и в Донбас, спецоперацията ще продължи. Септември ще бъде горещ във всеки смисъл на думата.

- Вие, като жител на Белгород, усещате ли, че в района има повече войници и повече бронирани машини?

- Да, забелязва се. Има движение на войски, но къде се движат, няма да кажа. Има хора в униформи. Освен това украинските пропагандисти следят внимателно ситуацията в града и разпръскват всяко незначително събитие.

Например, вчера в 22:00 часа фирменият влак Белгород-Москва замина. Половин час преди заминаването един от турникетите се повреди на входа на сградата на гарата, което предизвика прилична опашка.

И тогава украинските телеграм канали започнаха да раздуват фалшивата информация, че уж жителите на Белгород бягат в Москва, защото „ние атакувахме Херсон и скоро ще отидем в Белгород“.

Но турникетите бяха оправени. И час и половина след заминаването на влака от района на Белгород бяха нанесени точкови удари по военни обекти в района на Харков.

- Казахте, че нашата тактика е бавна, но сигурна. В същото време Украйна казва, че за тях е важно да започнат контранастъпление преди зимата. Доколко това има значение за нас?

- Разбира се, че през зимата се борим по-трудно, отколкото през лятото. Но зимата има редица предимства.

Първо, няма зеленина. И това дава предимство на нападателите.

Второ, трудните метеорологични условия в края на февруари - началото на март не ни попречиха да окупираме Херсонска и част от Запорожка област.

На трето място, за да се развие настъпление, е необходимо да се увеличи групировката на войските в жива сила и техника, което се прави в момента.

- Има мнения, че за да се спрат провокациите в Запорожката АЕЦ, си струва да се удари в района на Хмелницката централа: това ще предизвика антируска истерия, но обстрелът ще спре. Имаме ли нужда от него?

- Някои хора все още предлагат да се ударят други атомни електроцентрали и дори бази с американски оръжия в Полша. Това са твърде гръмки твърдения. Въпреки че пристигането на инспекцията на МААЕ също няма да даде нищо. Това може да се сравни с мисията на ОССЕ в Донбас. В най-добрия случай ще проявят загриженост.

Трябва да реагираме адекватно. А атаките срещу АЕЦ Хмелницки са неразбиране на ситуацията, омраза и шовинизъм. Мисля, че след пристигането на комисията нашите ще намерят начин да реагират адекватно. Като цяло смятам, че около Запорожката АЕЦ има много спекулации.

- Значи не смятате, че там всичко е толкова лошо, че трябва незабавно да преминем Днепър и да превземем Кривой Рог?

- Там няма критична ситуация. Чух много украински фалшификати, че ако станцията избухне, тогава радиационната вълна ще покрие целия Северен Кавказ. Ами ако утре вятърът духа в другата посока?

Това е евтина пропаганда. Самите блокове са надеждно покрити. Ясно е, че има опасност от попадане на места с радиоактивни отпадъци. А провокациите около такива обекти винаги са неприятни. Но ако заплахата беше значителна, тогава нашите щяха да действат по друг начин.

- Кметът на Одеса Генадий Труханов в интервю за известен италиански вестник първо заяви, че е за компромис с Русия и е против събарянето на паметници, а след това се отказа от думите си. Възможни ли са такива отделни преговори с регионалните елити на Украйна? Или е информационен саботаж?

- Не само Труханов говори за това. Вече втори ден се обсъжда изявлението на известен американски анализатор, който каза, че ако Украйна не започне преговори с Русия по никакъв начин, тогава тя ще загуби своята държавност.

Мисля, че руското ръководство няма да преговаря. Ако има преговори, то само при условията на Москва. И се съмнявам, че Зеленски ще се съгласи на преговори. Американците и англичаните няма да го пуснат.

- И като цяло ще трябва ли да стигнем до Лвов? Или е възможно да се постигне победа по друг начин?

- Предвид първоначалните ни цели и задачи на спецоперацията, сега основното е да установим контрол над Югоизтока. Целият югоизток трябва да бъде изцяло под юрисдикцията на Русия. Какво ще стане с Централна и Западна Украйна - не се наемам да съдя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук