САЩ изостават от Русия и Китай по отношение на хиперзвуковите оръжия - това гласи анализ на The Week. Авторът Джоел Матис говори за ключовите предимства на такива оръжия и се опитва да отгатне кога Щатите ще могат да настигнат конкурентите, пише Актуално.

Тази седмица военновъздушните сили на САЩ обявиха успешното тестване на хиперзвуковото оръжие на Lockheed Martin. Преди това раздвижване по темата от американска гледна точка, американците се тревожеха в продължение на няколко години, че техните конкуренти Русия и Китай имат предимство в създаването на модерни оръжия.

Това не е първия такъв тест за Съединените щати: миналия месец официални лица съобщиха, че в средата на март е бил тестван друг модел на хиперзвуково оръжие.

За първи път в световната военна история руска хиперзвукова ракета "Кинжал" порази бойна цел в Украйна ВИДЕО

"През последните месеци висши служители на Пентагона настояваха за по-бързо разработване на бързолетящите оръжия. Бивши правителствени и индустриални служители се оплакват, че по-нататъшното развитие е възпрепятствано от остарели тестови площадки и инфраструктура", пише Маркъс Вайсгербер от Defense One.

Защо хиперзвуковите оръжия изведнъж се превърнаха в толкова належащ проблем за Министерството на отбраната на САЩ - и как те ще променят бъдещето на войните? Какви ракети се считат за хиперзвукови? "По принцип всички ракети са хиперзвукови – тоест пътуват поне пет пъти по-бързо от скоростта на звука, коригирайки курса и височината", пише Брад Лендън за CNN Defense.

"Хиперзвуковите ракети от следващо поколение летят много бързо, макар и не толкова бързо, колкото междуконтиненталните балистични ракети с ядрени бойни глави от времето на Студената война", казва Иън Бойд в The Conversation.

Защо се смятат за толкова опасни? Факт е, че е изключително трудно да се предпазите от тях. "Със скорости, по-високи от 15 пъти скоростта на звука, хиперзвуковите ракети достигат целите си в ослепителна и опустошителна светкавица – много преди звуковия удар или друго предупреждение.

Все още няма надеждна защита. Бързина, ефективност, точност и неудържимост - тези характеристики са рядкост на съвременното бойно поле, но са много търсени", пише Р. Джефри Смит в статия за "Ню Йорк Таймс" през 2019 г. Освен това самолетоносачите, един от основните символи на американската военна мощ, се считат за особено уязвими. Поради това тези плаващи гиганти рискуват да остареят още по-бързо.

Но е възможно хиперзвуковите оръжия да са надценени. "Нашето изследване показва, че хиперзвуковите оръжия могат да осигурят предимство в определени сценарии, но това в никакъв случай не е революция. В науката скоростта и маневреността на хиперзвуковите системи са ограничени от фактори като атмосферно съпротивление, което засяга всички ракети и самолети без изключение.

Байдън с изумителна оценка за хиперзвуковия "Кинжал"

Никой не е отменил законите на физиката", пишат Дейвид Райт и Камерън Трейси в The Scientific American миналата година. "Когато ракетите летят със скорост над 5 маха, материалите се топят, а бюджетите за реализация на проекта стигат до стратосферата", описва трудностите Филип Рос в списанието IEEE Spectrum на Института по електротехника и електроника.

Но дори по-опасна от самите оръжия е надпреварата във въоръжаването, която заплашва да провокира. Райт и Трейси отбелязват, че хиперзвуковата реклама вече "доведе до значителен скок в разходите и изостри страха, недоверието и риска от конфликт между САЩ, Русия и Китай". Кой води хиперзвуковата надпревара? Определено не е САЩ.

Русия и Китай вече "имат редица програми за хиперзвукови оръжия и със сигурност са разположили оперативни хиперзвукови установки, потенциално въоръжени с ядрени бойни глави", според Изследователската служба на Конгреса. Американското хиперзвуково оръжие все още е на етап проектиране, но нашите разработки не са предназначени за ядрени бойни глави.

Това само усложнява задачата:

"В резултат на това американските хиперзвукови оръжия най-вероятно ще изискват по-голяма точност и ще бъдат технически по-трудни за разработване от китайските и руските системи с ядрени бойни глави". Но руската преднина има своите недостатъци. Съобщава се, че Русия е използвала хиперзвукови ракети в сраженията в Украйна, но очевидно без особен ефект, каза пред Конгреса този месец генерал Марк Мили, началник на Обединените щабове.

"Очевидно, отличителната черта на хиперзвуковата ракета е нейната скорост. Но освен скоростта, по отношение на въздействието върху дадена цел, ние не виждаме никакъв пробив от малкото количество хиперзвукова технология, която руснаците използваха (в Украйна)", каза той. Колко скоро САЩ ще настигнат съперниците си?

Трудно е да се каже. Докладът на изследователската служба на Конгреса отбелязва, че Пентагонът е поискал 4,7 милиарда долара за хиперзвукови изследвания в бюджета си за 2023 г., доста повече, отколкото през 2022 г. (3,8 милиарда долара). Но в списъка на Министерството на отбраната на САЩ няма хиперзвукови програми, което предполага, че то все още не е одобрило конкретни изисквания или дългосрочни планове за финансиране.

Последните ракетни тестове на ВВС бяха извършени като част от "оценка на модерните оръжейни системи по отношение на поставените задачи". С други думи, правителството на САЩ все още обмисля дали иска да се занимава с хиперзвукови оръжия или не. Но това е само формалност.

Въпросите за цената и целите на такава програма остават без отговор, но има искане отгоре за специален фокус върху хиперзвуковите оръжия, каза Шанън Бугос в доклад до Асоциацията за контрол на въоръженията. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изясни това в речта си пред Конгреса по-рано този месец. "Това е приоритет за мен - каза Остин. - Постигнахме известен напредък, но все още имаме много да работим".