Какво ще стане, ако Вашингтон се опита да принуди Русия да направи отстъпки по отношение на Украйна чрез демонстрация на сила в един рейгъновски стил, когато всъщност Съединените щати имат сравнително слаба ръка?

Това е незавидната ситуация, в която се намира президентът Джо Байдън след видеосрещата си с руския президент Владимир Путин тази седмица и тежките му приказки за непризнаване на руските червени линии.

Идеята, че Съединените щати са в неизгодна позиция в борбата с Русия, изглежда на повечето американци като пресилена. В крайна сметка брутният национален продукт на Америка е много пъти по-голям от този на Русия и ние доминираме в международната финансова система.

Нашата армия е по-голяма и много по-способна, нашите офанзивни кибер способности са несравними и се радваме на подкрепата на голям набор от съюзници и военни партньори в Европа и по света.

Обратно, Русия има малко приятели и съюзници, средна икономика, до голяма степен зависима от износа на енергия, и намаляващо население, силно засегнато от Ковид-19. На хартия изглежда, че Съединените щати притежават много карти в тази игра с високи залози.

Но на практика способността да се прилага сила при специфични обстоятелства е много по-важна от съвкупните параметри на националната сила. Що се отнася до Украйна, Русия е по-способна да придвижи голям брой бойно готови сили в битка, по-запозната е с местния терен и много по-подготвена за война, отколкото Съединените щати, за които Украйна не е въпрос от екзистенциално значение.

Руските военни имат неотдавнашен успешен опит в Сирия, да не говорим в самата Украйна. И Москва много вероятно е планирала възможността за драконовски американски и европейски санкции и други наказателни мерки, които Вашингтон може да наложи в отговор. Ако се стигне до сблъсък в Украйна, Русия е много вероятно да спечели – и то бързо.

Руските маневрени части се състоят от приблизително 100 батальонни тактически групи (БТГ): подсилени бронирани и бронетанкови пехотни батальони от приблизително 750 до 1000 войници, включително артилерия, инженери и поддържащи елементи.

По-голямата част от тези сили са разположени в Южна Русия, способни да нанасят удари на запад през границата с Украйна по множество оси с оперативни цели на юг от Киев по протежение на река Днепър. Приблизително дванадесет БТГ са разположени, така че да се движат на запад по крайбрежието на Черно море към Одеса, завземането на която би превърнало Украйна в държава без излаз на море.

Наземните маневрени сили ще действат в рамките на тясно организирани разузнавателни, шпионски и проучвателни елементи (ISR), свързани с мощни ударни формирования. Може да има до 100 батареи ракетна артилерия в събраните сили. Те включват системи като БМ-30 Smerch, която често е наричана висок клас конвенционално оръжие за масово унищожение (ОМУ).

Един-единствен залп от пет БМ-30 Смерч, изстрелващи 300-милиметрови ракети, може да унищожи площ с размерите на Централния парк в Ню Йорк с експлозивна сила, равна на ядрена бойна глава от един килотон.

В допълнение, мобилната ракетна система „Искандер M", тактическа балистична ракета с прецизно управление, ще атакува украинските летища, оперативния щаб и логистичната инфраструктура с експлозивни 1058-килограмови конвенционални бойни глави, носещи HE фрагментация, субмуниции, проникване и експлозив гориво-въздух в радиус между 180 и 300 мили.

Междувременно на всяко ниво – тактическо, оперативно и стратегическо – интегрираната противовъздушна отбрана, съставена от руските системи за противовъздушна и противоракетна отбрана С-400 и С-500, ще защити руските ударни и маневрени формирования от украински въздушни и ракетни нападения.

Всяка украинска или натовска пилотирана или безпилотна, ниско летяща дозвукова платформа, независимо дали е конвенционален винтокрил, наклонен ротор или самолет с фиксирано крило/турбовитлов самолет, би била силно податлива на откриване, задействане и унищожаване.

Ако руските сили атакуват, небето над украинските сили ще бъде препълнено със смесица от руски дронове за наблюдение, пилотирани самолети и, евентуално, нови руски боеприпаси.

Това са ефективно крилати ракети, предназначени да висят над бойното поле в продължение на часове и да се борят с наземни цели извън линията на видимост. Тези атаки ще бъдат бързо последвани от прецизно насочван ракетен артилерийски огън.

При тези обстоятелства не е неразумно да се предположи, че руските сухопътни сили ще постигнат своите оперативни цели по река Днепър само за седемдесет и два до деветдесет и шест часа.

Трудно е да се знае дали Москва ще реши да продължи на запад и да превземе пристанището Одеса, но действието ще постави руските сили в непосредствена близост до проруската молдовска сепаратистка Приднестровска република на границата с Румъния, което ще направи Одеса примамлива цел.

Способността на Киев да се бори с подобна кампания е много съмнителна. Той е значително превъзхождан, както числено, така и качествено от руските военни.

Неговата цел би била да запази възможно най-много територия източно от река Днепър, като същевременно отложи настъплението на Русия, с надеждата, че руската инерция ще се забави и ще спечели време за огромен международен натиск върху Москва, за да спре тя офанзивата си.

Съобщава се, че администрацията на Байдън не обмисля пряка военна намеса в случай на инвазия в Украйна. И с основателна причина — тя може да направи малко на бойното поле, за да противодейства на подобни ходове.

Съединените щати имат само три бойни бригади в Европа и две от тях са леко въоръжени с остаряло оборудване. Въпреки че бихме могли реалистично да използваме усъвършенствани бойни самолети в Украйна, те ще трябва да се борят с модерната руска противовъздушна отбрана и огромните руски възможности за електронно заглушаване.

Превъзходството на САЩ във въздуха, което е основно за нашите военни операции срещу по-малките сили след края на Студената война, няма да бъде осигурено в Украйна.

Знаейки това, Вашингтон заплашва да наложи тежки последици на Русия извън бойното поле, използвайки „адски санкции“ и други неуточнени мерки, с надеждата, че това ще върже ръцете на Путин.

За съжаление е много вероятно руснаците отдавна да са предвидили какво могат да направят Съединените щати. Заедно с Китай те са се подготвили за възможността да бъдат изхвърлени от международната SWIFT система.

Те имат алтернативи на новопостроения газопровод за природен газ "Северен поток 2", ако европейците откажат да разрешат използването му, и може дори да са готови да задушат доставките си на газ за Европа в средата на зимата в отмъщение.

За да възпрепятстват евентуални действия на САЩ срещу техните сателитни системи, те сигнализираха за готовността си да унищожат американските сателити, като проведоха успешен тест за противосателитна ракета само преди две седмици, въпреки яростните протести на САЩ.
Освен това те изградиха наземни резервни системи, ако техните собствени комуникационните и навигационните спътници спрат дейността си.

Добрата новина е, че Путин почти сигурно разбира, че нахлуването в Украйна би довело до пълно прекъсване на отношенията със Запада, превръщайки Русия на практика в зависим младши партньор на Китай.

Освен това той вероятно осъзнава, че руските сили много вероятно ще трябва да се справят с партизанската съпротива на окупирана украинска територия и че неокупираните части от Западна Украйна могат да станат домакин на силите на САЩ и НАТО в дългосрочен план. Съмнително е, че това са резултати, които той намира за привлекателни.

Той вероятно би предпочел да намери алтернативен начин да провали съюза на САЩ с Украйна, ако Байдън е готов да се пазари. Но ако Вашингтон откаже да признае тази руска червена линия, той може да е готов да се бие – а Съединените щати не биха могли да направят много, за да го спрат.

Дъглас Макгрегър, Джордж Бийб