Страните от НАТО нямат време да попълнят артилерийските запаси на украинската армия.

Според американски журналисти значителна част от оръжията, доставяни от Запада, вече не са боеспособни. А ремонтният капацитет на Киев не е достатъчен. На какво разчитат ВСУ?

Недостиг на ресурси

Всеки ден Русия и Украйна използват хиляди снаряди от всякакъв калибър. За различни цели: армейски колони, пунктове за разполагане на персонала, щабове, полеви укрепления. В късната есен, когато активността на военните действия намаля поради времето, артилерията се използва много по-интензивно.

Още през пролетта украинските войски се оплакаха от липса на боеприпаси. Западът помогна. По-рано страните от НАТО предадоха на Киев около 350 гаубици с калибър 155 и 105 мм. Сега ВСУ използват основно тях.

Въпреки това, според “Ню Йорк Таймс” около една трета от оръжията вече не работят. Най-често излиза от строя американският М777, наричан в Донбас "Трите топора". Проблеми има и при френските самоходни оръдия "Цезар", както и при немските ПЗХ2000. Всички са калибър 155.

"Нашите трофейни екипи изследваха повредени оръжия”, разказва офицер от 1-ви армейски корпус на Народната милиция на ДНР с позивна “Клим”. “Повечето от тях са със силно износени цеви и затвор. Като цяло е много забележимо, че не са създадени за голяма война, а по-скоро за конфликти на ниско ниво. "Трите топора" бяха приети сравнително наскоро - през 2005 г. По това време САЩ воюваха в Ирак и Афганистан. Тези оръдия бяха идеални за тези театри на военни действия.

Те се показват добре в Украйна, допълват военните. Въпреки това, поради конструктивните характеристики, те са много по-ненадеждни от 152-милиметровите милиметровите “Мста-С”, “Мста-В” и “Хиацинт”, с които е въоръжена руската армия. Западните образци са по-слаби дори от древното Д-20.

Пъстра номенклатура

Това се потвърждава от американската преса. Авторите на статията в “Ню Йорк Таймс” отбелязват, че такава плътност на артилерийския огън в Европа не е имало от Втората световна война насам.

ВСУ изстрелват от 2-4000 снаряда на ден. Те често удрят на максимална дистанция - това изисква зареждане на гаубиците с максимален заряд барута, което от своя страна съсипва още повече ресурса им.

„Един ден бойни действия в Украйна се равнява на месец или дори повече в Афганистан“, каза пред “Ню Йорк Таймс” Камил Гранд, бивш помощник-генерален секретар по отбранителните доставки на НАТО.

Ситуацията се усложнява от пъстрата гама от 155-милиметрови снаряди. Всяка страна има своя собствена технология, боеприпасите се създават за специфични оръжия и условия на бойна употреба. Американският снаряд е доста различен от италианския или немския.

Обаче военните вече не са особено загрижени - те вземат каквото са им донесли на позициите.

Освен това, според анализаторите, страните от НАТО доставят на Киев преди всичко това, което отдавна се съхранява в складове и, в добрия смисъл, подлежи на отписване. А дефектен снаряд може да избухне в цевта при изстрел.

Трудности с ремонта

Подмяната на износена цев с дължина над шест метра и тегло стотици килограми в полеви условия е меко казано непроста задача. Титанът се използва широко в западните оръдия - това оскъпява поддръжката, особено в Украйна, където отбранителната индустрия е "заточена" предимно за съветска техника.

Следователно оръжията се изнасят в чужбина - предимно в Полша. Там работят ремонтни цехове на европейското командване на Пентагона.

И накрая, запасите от 155-милиметрови снаряди в арсеналите на съюзниците на Киев не са безкрайни. Като се има предвид, че това е основният калибър на артилерията на НАТО, Вашингтон вече прогнозира дефицит.

Така “Уолстрийт Джърнъл” съобщи, че САЩ планират да закупят от Южна Корея поне сто хиляди такива боеприпаси за Украйна. Това, според американското командване, ще бъде достатъчно за няколко седмици активни боеве.

Освен това въпросът за доставките като цяло е спорен сред съюзниците. Например Италия и Швейцария отказаха военна помощ. А около 20 страни членки на НАТО обявиха изчерпване на ресурсите. Всичко това, заедно с логистичните проблеми, може да причини много проблеми на ВСУ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук