В изпълнение на решението на Народното събрание (НС) от 3 ноември 2022 година, Министерството на отбраната (МО) внесе предложение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна - EUMAM UA в Министерския съвет. Това съобщиха от военното ведомство.

Те уточниха, че решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание. 

В изпълнение на решението на НС, Министерството на отбраната проведе консултации с Украйна за координиране на вида и обема на военната и военно-техническата подкрепа, техника и боеприпаси. Информацията за обема и вида на помощта е включена в класифицирано приложение към проекта на решението. 

Освен военното имущество, Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри в рамките на националния принос към мисията EUMAM UA участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ОПСО на ЕС в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. В рамките на мандата на мисията се предлага всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в  Република България.

БЛИЦ припомня, че сутринта стана ясно, че е готов списъкът с въоръжение, което България може да изпрати на Украйна, изготвен от военното министерство

Малко по-късно служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов даде нови разкрития за поверителната информация от Министерски съвет (МС) за военната помощ за Украйна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук