Бивши висшестоящи офицери от американското разузнаване изготвиха меморандум на „Ветераните-професионалисти от разузнаването за здравомислието“ и за предотвратяването на войната в Украйна.

Разтревожени от ставащото на границата между Русия и Украйна, те изпратиха писмо до президента на САЩ Джо Байдън, призовавайки го да направи всичко възможно войната в Украйна да бъде избегната. Ето целият текст на меморандума:

Меморандум за: Президента

Oт: Ветераните професионалисти от разузнаването за здравомислие

Тема: Как да избегнем войната в Украйна

Уважаеми президент Байдън,

Последният път, когато се обърнахме към Вас, беше на 20 декември 2020 г., когато бяхте избран за президент. И тогава ние Ви предупредихме за опасностите от формулирането на такава политика към Русия, която се основава на „разбиването“ на Русия.


И докато ние продължаваме да подкрепяме този анализ, който се съдържаше в онзи меморандум, то този нов меморандум има една много по-належаща цел.

Бихме искали да Ви обърнем внимание на опасната ситуация, която съществува днес в Украйна, където рискът от война се увеличава, ако Вие не предприемете стъпки за предотвратяване на такъв конфликт.

В тази ситуация ние Ви припомняме, че има две основни реалности, които изискват специално внимание в лицето на нарастващото напрежение между Украйна и Русия.

Първо, тъй като Украйна не е член на НАТО, член 5 от Договора за НАТО, разбира се, не е приложим в случай на въоръжен конфликт между Украйна и Русия.

Второ, настоящото демонстриране на сила от страна на Украйна, ако се позволи на тази демонстрация да се превърне в реални военни действия, може да доведе до война с Русия.

Вярваме, че е наложително Вашата администрация незабавно да се погрижи, че всяко едно „решение“ в сегашната безизходица, което има някакъв военен компонент, трябва да бъде премахнато от масата, така да се каже. Накратко, няма и никога не може да има военно решение на този проблем.

Във Вашите „Временни насоки за стратегията за национална сигурност“ се казва, че Вашата администрация ще „направи интелигентен и дисциплиниран избор за нашата национална отбрана и за отговорното използване на нашите въоръжени сили, като дипломацията е първият приоритет в нашия набор от инструменти“. Сега е идеалният момент да въплътите в живот тези думи и всички да видят това.

Ние твърдо вярваме, че:

1. На президента на Украйна, Зеленски трябва да се даде да разбере, че нито от САЩ, нито от НАТО няма да получи никаква военна помощ, ако не възпира украинските „ястреби“, желаещи да „разбият носа на Русия в кръв“ - „ястребите“, които може би очакват Запада да се притече на помощ на Украйна във всеки един конфликт с Русия.

(Не трябва да се повтаря фиаското от август 2008 г., когато Република Грузия започна офанзивни военни операции срещу Южна Осетия, погрешно смятайки, че ако Русия реагира с военна сила, САЩ ще u се притекат на помощ).

2. Препоръчваме Ви незабавно да се свържете със Зеленски и да настоявате Киев да прекрати настоящото струпване на военни сили в Източна Украйна.

Руските войски са подредени на границата и са готови да реагират, ако празните приказки на Зеленски за войната станат повече от брътвежи. Вашингтон също трябва да преустанови всички учебни дейности с участието на войски на САЩ и на НАТО в региона.

Това ще намали вероятността Украйна да изтълкува погрешно тези тренировъчни мисии като фактически знак за подкрепа на украинските военни операции за възстановяването на контрола над Донбас или Крим.

3. Също толкова важно е САЩ да участват в дипломатическите преговори на високо равнище с Русия, за да се намали напрежението в региона и да се отслаби настоящото плъзгане към военен конфликт.

Разплитането на тази сложна плетеница от проблеми, които в момента натоварват отношенията между САЩ и Русия, е трудна задача, която не може да бъде разрешена за една нощ.

Настоящото време може да е подходящо за работа по общата цел за предотвратяване на военните действия в Украйна и на една по-голяма война.

В настоящото напрежение около Украйна има както рискове, така и възможности. Тази криза предоставя на Вашата администрация възможността да издигне моралния авторитет на САЩ в очите на международната общност. Лидерството чрез дипломация значително ще повиши престижа на Америка в света.

За и от името на ръководната група на „Ветерани от разузнаването за здравомислие“ (Veteran Intelligence Professionals for Sanity, VIPS):

Уилям Бини (William Binney) - бивш технически директор на АНС по въпросите за глобалния геополитически и военен анализ, и съосновател на SIGINT Automation Research Center (в оставка)

Маршъл Картър-Трип (Marshall Carter-Tripp) - сътрудник към външнополитическата служба и бивш директор на отдел в Бюрото за разузнаване и изследвания към Държавния департамент (в оставка)

Богдан Джакович (Bogdan Dzakovic) - бивш ръководител на Групата на въздушните шерифи и „Червения екип“, Федерална служба за гражданската авиация (в оставка), асоцииран член на VIPS

Греъм Е. Фулър (Graham E. Fuller)- заместник председател на Националния съвет за разузнаване (в оставка)

Робърт М. Фурукава (Robert M. Furukawa) - капитан от Инженерния корпус към Военноморски щаб на САЩ и Военноморски резерв (в оставка)

Филип Джиралди (Philip Giraldi) - бивш резидент на ЦРУ (в оставка)

Майк Гравел (Mike Gravel) - бивш адютант, офицер по контрола на строго секретната информация, специален агент към Контраразузнавателния корпус (в оставка) и бивш американски сенатор

Джон Кириаку (John Kiriakou) - бивш офицер на ЦРУ по въпросите за контратероризма и бивш старши следовател към Комисията по външни отношения на Сената на САЩ (в оставка)

Карън Квятковски (Karen Kwia-tkowski) - бивш подполковник от ВВС (в оставка) към службата на министъра на отбраната, който ръководеше изготвянето на лъжите за Ирак през 2001-2003 г.,

Едуард Лумис (Edward Loomis) - научен сътрудник по компютърна криптология в Агенцията за национална сигурност, (в оставка)

Рей Макгавърн (Ray McGovern) - бивш офицер от разузнаването на американската армия и анализатор на ЦРУ, (в оставка)

Елизабет Мъри (Elizabeth Murray) - бивш заместник ръководител на отдела за Близкия изток на Националния разузнавателен съвет и бивш анализатор на ЦРУ, (в оставка)

Педро Израел Орта (Pedro Israel Orta) - оперативен служител и анализатор на ЦРУ, инспектор кън Генералния инспекторат, отговарящ за разузнавателната общност, (в оставка)

Тод Е. Пиърс (Todd E. Pierce) - майор от Корпуса на Генералните съдии-прокурори към Армията на САЩ, (в оставка)

Скот Ритър (Scott Ritter) - бивш майор от Корпуса на морската пехота на САЩ, бивш инспектор към ООН по оръжията за масово унищожение, (в оставка) 

Колийн Роули (Coleen Rowley) - специален агент на ФБР и бивш юрисконсулт на ФБР в Минеаполис, (в оставка)
Кърк Уийбе (Kirk Wiebe) - бивш старши аналитик в АНС, SIGINT Automation Research Center, (в оставка)
Сара Г. Уилтън (Sarah G. Wilton) - капитан от втори ранг от Резерва на ВМС на САЩ, разузнавателно управление към Министерството на отбраната (в оставка)

Робърт Уинг (Robert Wing) - бивш служител към външнополитеската служба към Държавния департамент на САЩ, асоцииран член на VIPS, (в оставка)

Ан Райт (Ann Wright) полковник от резерва на Армията на САЩ и бивш дипломат, която се пенсионира през 2003 г. в знак на протест срещу войната в Ирак (в оставка)

Превод: „Труд“/Павел Павлов