Сирийското правителство прие програма за поетапното възстановяване на Алепо, освободен на 22 декември. Обстановката обаче около мегаполиса остава напрегната. RT се опита да анализира каква е вероятността от контраудар по града и къде ще настъпва сирийската армия през 2017 г.
Сирийското правителство обяви план за възстановяване на социалната инфраструктура и комуналното стопанство на Алепо. В града предполагаемо са останали до 1 милион души, на които им трябва покрив, храна, вода и работа. Сега се полагат усилия за нормализиране на хуманитарната обстановка: разпределя се продоволствие, оказва се медицинска помощ, възстановява се електро- и водоснабдяването.
  
Курс към Идлиб
 
Линията на фронта преминава само на няколко километра от Алепо, а 90% от прилежащите към града територии са окупирани от терористите: западните територии са под контрола на „умерената опозиция”, в северните преимуществено са кюрди, източните и североизточните са владение на ИД. В Дамаск считат, че най-голямата опасност идва от провинция Идлиб, където отидоха напусналите Алепо джихадисти.
 
„На мен ми се струва, че Идлиб ще стане една бъдещите горещи точки” – заяви министърът по примирието в Сирия Али Хайдар. Според него, дошло е време „да започнем да се сражаваме” за Идлиб.
 
Дамаск обаче оценява сериозно заплахите от страна на ИД. На 5 януари терористите нападнаха авиобазата Квейрис източно от града, макар турската армия да атакува разположения до него град Ал Баб.
 
Напускането на бунтовниците на Алепо позволи да се освободят над 25 хиляди сирийски войници, обаче силите на метежниците в Идлиб се попълниха с 10 хиляди души.
 
Затова руският военен експерт Михаил Ходорьонок отбеляза пред RT, че сега главна задача е да се удържи Алепо и не трябва да се предислоцират частите, участвали в щурма на града. На дневен ред е създаване на отбранителни полоси, възли, различен род заграждения, за да не се повтори историята с Палмира.
 
„Терористите още не са разпръснати, не са разгромени, не са унищожени” – предупреждава Ходорьонок. Според него, „Джебхат ан-Нусра”и сродните групировки ще използват всички възможности, за да си върнат Алепо.
 
С него обаче не е съгласен главният редактор на списание „Арсенал Отечества” Виктор Мураховски: „Фронтът сега се намира на достатъчно отдалечение от Алепо, за да бъде предотвратено неговото обстрелване от тактическа артилерия.”
 
Мураховски отбелязва, че най-голямата военна заплаха произлиза от север и от изток на Алепо, където са разположени сили на ИД.
 
Примирието не означава мир
 

Наред с укрепването на отбраната на Алепо сирийските власти трябва да определят направленията за настъпателни операции. В противен случай терористите, отказали да преговарят, ще получат възможност да се прегрупират и вероятно ще получат от своите спонсори необходимите ресурси за продължаване на войната.
 
Част от метежните сили вече няколко години се намират в два големи анклава: първият е предградията на Дамаск, а вторият е в района на Хомс. Тяхна мощна опора си остава провинция Идлиб. Повечето анализатори са единодушни, че настъпление към ИД няма да се получи, докато не бъдат ликвидирани огнищата на съпротива на въстаниците.
 
Опозицията фактически остава в тила и отвлича значителни сили на сирийската армия. Отчитайки високата боеспособност на ислямистките отряди, настъплението към техните позиции ще изиска концентрация на огромни човешки и технически ресурси.
 
От края на декември в Сирия действа примирие между правителството и метежниците. Според анализатори, то се спазва примерно от 50-60 хиляди въстаници, което е половината от тяхната обща численост.
 
Запитани от RT експерти са убедени, че режимът на примирие не сковава Дамаск от провеждане на настъпателни операции на няколко важни направления. В началото на януари сирийските войски пристъпиха към ликвидиране на едно огнище на съпротива близо до Дамаск.
 
Военният наблюдател Владислав Шуригин счита, че напускането на бунтовници на Алепо все пак е освободило определени сили. Според него, в близките два-три месеца основните боеве ще се водят в района на анклава на правителствените войски в Дейр ез-Зор, в района на Палмира и край Дамаск, където окончателно ще бъдат прочиствани районите, контролирани от джихадистите.
 
Мураховски обаче разсъждава различно: „Според мен, там сега няма смисъл да се провеждат мащабни настъпателни операции. По-важно е направлението на север от Алепо към град Ал Баб, а също и на изток в направление към долината на река Ефрат.
 
Ходорьонок счита, че настъплението на правителствените войски може да бъде насочено против ИД с цел овладяване на стратегически важни обекти. Според него, в страната се води гражданска война и през 2017 г. освобождението на страната трябва да става в по-голяма степен с помощта на дипломатически методи.
 
„Най-важната задача е междусирийското уреждане, диалог и последващ преход в конституционно русло. Може да се спори относно сроковете, но магистралното направление трябва да изглежда именно така” – обобщава експертът.
 
Превод и редакция: БЛИЦ