Журналистката Валерия Велева направи унищожителен коментар по повод управлението на служебния кабинет, воден от премиерът Огнян Герджиков.
Ето и целия коментар.

Кой можеше да допусне, че спокойният, умихнат и приет за консенсусна политическа фигура проф. Огнян Герджиков ще натвори толкова управленски гафове за отрицателно време! 

Откакто пое поста служебен министър-председател, проф. Герджиков е в окото на буря от скандали, които сам твори, и вече може да се бори за титлата „Мистър Гаф“. Не са минали още 100-те дни на кабинета, а всяко негово управленско решение завършва с трусове. 

Щом седна в кабинета на "Дондуков" 1, проф. Герджиков размаха метлата и първо, уволни една камара областни управители с абсурдното обвинение, че те могат да попречат за нормалното протичане на изборния процес. Направи го без конкретика, без доказателства, по слухове и приказки. Не че като премиер той няма право да предприеме този управленски акт - проблемът е в начина, по който го прави, и мотивите, с които го извършва. Резонно обидените скочиха и заплашиха със съд да изчистят от подозрение опетнените си имена.

Действията на Герджиков дадоха основание на ГЕРБ да тръбят за разчистване на сметки и за уволнения по политически причини. И то в разгара на кампанията. Естествено, камъните паднаха в градината на БСП. 

След това по най-нескопосания начин министър-председателят се отърва и от главния секретар на МВР Георги Костов. Не че Костов отдавна не си го бе заслужил. Отново обаче се заговори за реваншизъм, за разчистване на сметки, за натиск "отгоре". Гержиков се оплете в обясненията си, сривайки авторитета си на сериозен човек.

Набеденият за непрофесионалист орева ортълъка, размахвайки телефонни разговори и тайни записи, а контрата остана в президента, който сложи парафа си под указа за освобождаването му. Акцията бе проведена крайно адмажмийси от пи-арска гледна точка. 

После дойде скандалът с уволнението на Иван Гарелов. Със сигурност в СМС-а на Бойко Борисов не е имало ултиматум да бъде освободен медийния съветник на премиера, заради факта че по време на предизборната кампания взима страна чрез коментарите си в тв студиото. Герджиков обаче именно с този СМС мотивирал пред Гарелов решението си да го уволни и така изпържи Борисов, защото даде основания на Корнелия Нинова да скочи срещу него с обвинението, че държавата се упрявлява чрез СМС-и.
 
По примера на началника си служебни министри са се разпищолили да кадруват наред. Здравният Илко Семерджиев, уж много принципен, с натиск и заплахи настоявал да се назначи негов приближен в конфилкт на интереси за възлов административен пост. Прокуратуратурата го погна. Военният пък изразходил предизборно парите за заплати при обявени стотици нови конкурси за назначения и ще остави на наследника си пробит бюджет. Културният се е прицелил в уволнението на шефовете на Литературния музей и на Народната библиотека, които спечелиха местата си с конкурси. Защо се прави всичко това, няма разумно обяснение. Държавата обаче се друса от напрежение. 

Отмяната на Постановление 208 за интеграцията на бежанците също стана по най-неприемливия за обществото начин – на извънредно заседание в петък вечер. Сякаш на границата ни чакат поне 10 000 бежанци, които да ги приютим! Не! Президентът наредил, за да изпълни своето предизборно обещание, а премиерът козирува и изпълнява! Как? Естествено пак със скандал! „Жeлaниeтo нa пpeзидeнтa нa peпyблиĸaтa e тoвa дa бъдe нaпpaвeнo пo тoзи нaчин, пo ĸoйтo aз дoĸлaдвaм. Toвa e!"

Така проф. Герджиков аpгyмeнтиpaл пpeд миниcтpитe cи oтмянaтa нa нapeдбaтa зa интeгpaция нa бeжaнцитe. Казано по този начин, премиерът буквално си измива ръцете с президента. Ама това, че пoвeчeтo oт миниcтpитe ca ce пpoтивoпocтaвили нa пpeдлoжeниeтo, ама че аргументирано срещу текста са скочили и Гълъб Дoнeв, и Hикoлaй Дeнĸoв, и Paди Haйдeнoв, и Mapия Пaвлoвa, че отмяната на постановлението е в разрез с 19 евронорми, които са задължителни - това за проф. Гержиков няма значение! Властта е като казарма, а той изпълнява безропотно като ефрейтор нареждане от началството. Дори не се старае да разясни на министрите си, зaщo ce нaлaгa дa ce oтмeня нapeдбaтa, cлeд ĸaтo пpaвитeлcтвoтo гoтви пpoeĸт зa нeйнaтa пpoмянa.  И отново контрата остава в президента Радев.
 
Действията на кабинета са още по-странни и изглеждат хаотични, след като в сряда министрите тайно одобриха рамка на Националния механизъм за изпълнение на ангажиментите на България за презаселване, според която тази година страната ни ще започне да приема кандидат-бежанци от Турция.
 
Сега за пет дни правителството на Гержиков ще се напъва да съчини нова наредба за бежанците. Което следващото с пълни основания може да отмени.
Така си управляваме. Преливаме от пусто в празно!
Но пък действаме на принципа - нито ден без скандали!