Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп събира най-богатото правителство в американската история, пише в. "Вашингтон пост", предаде БТА. Сред обявените от него кандидати за висши постове има няколко мултимилионери, наследник на огромно семейно богатство и двама милиардери от класацията на сп. "Форбс".
Разпространяваните информации за съставянето на бъдещото правителство предполагат, че скоро Тръмп може да добави още свръхбогати хора в списъка с потенциални назначения. Когато бившият президент Джордж Уокър Буш събра своето първо правителство през 2001 г., медиите го определиха като екип от милионери, а държавни контролни органи повдигнаха въпроса дали те имат представа от проблемите, с които се сблъскват повечето американци.

Тези хора, взети заедно, имаха изчислено с отчитане на инфлацията нетно богатство от около 250 милиона долара - близо десет пъти по-малко от благосъстоянието само на избрания от Тръмп кандидат за министър на търговията. Много от избраните от Тръмп кандидати за правителствени постове са родени богати, учили са в елитни учебни заведения и са натрупали още по-големи богатства като възрастни. Тяхното общо благосъстояние в много отношения е в контраст с популистките предизборни обещания на Тръмп.

Бизнес връзките им, особено с Уолстрийт, предизвикват критики от демократите. Но избирането на тези кандидати също така подсилва заявяваната от Тръмп в кампанията позиция, че личности, които не са част от върхушката във Вашингтон, но знаят как да боравят със съществуващата "манипулирана" система и да я използват, най-добре могат да оправят тази система в служба на работническата класа, коментира "Вашингтон пост".

В предизборната кампания Тръмп говореше против Уолстрийт. В предизборен клип той критикуваше "една глобална структура, отговорна за икономическите решения, ограбили нашата работническа класа, лишили нашата страна от богатството й и сложила тези пари в джобовете на шепа големи корпорации". Видеото показваше Нюйоркската фондова борса, милиардера Джордж Сорос и изпълнителния директор на инвестиционната банка "Голдман Сакс". Сега Тръмп избира бивш високопоставен служител на "Голдман Сакс" и човек, който е инвестирал заедно със Сорос, да ръководи икономическата политика при неговото президентство, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

С избирането на Стивън Мнучин, работил в "Голдман Сакс", после станал управител на хедж фонд и холивудски финансист, за министър на финансите се оформя ново икономическо ръководство във Вашингтон. Мнучин ще се присъедини към инвеститора милиардер Уилбър Рос-младши, избран за министър на търговията, и собственика на бейзболния отбор "Чикаго Къбс" Тод Рикетс, определен за заместник-министър на търговията.

Всички те са свръхбогати, а начело на този екип е първият милиардер, избран за президент в американската история. Избирането на Мнучин и Рос е най-силният сигнал, че Тръмп планира да наблегне на политики, благосклонни към Уолстрийт, като намаляване на данъците и отслабване на регулацията. Този подход е приветстван от инвеститорите, но влиза в остър контраст с популистката кампания, която водеше Тръмп, и с подкрепата, получена от него от работническата класа в САЩ.

Никой от избраните досега кандидати за правителствени постове, свързани с определянето на икономическата политика, няма особен опит в управлението, изтъква изданието.