Колежът по отбраната на НАТО посочи три варианта за бъдещето на международната организация, като публикува докладът на интернет страницата си. Документът разглежда няколко сценария за развитие: добър, лош и ужасен. Във всеки един от тях Русия се нарича противник.

Авторите на доклада смятат, че в първия случай НАТО ще преодолее кризата благодарение на общите стремежи на страните от Алианса. Отбелязва се, че преди всичко е необходимо правилно да се определят целите на блока в този многополюсен свят. 


"Алиансът трябва да започне с фундаментален политически въпрос - защо трябва да работи, да речем, в азиатския регион", се казва в документа. Освен това НАТО трябва да разбере с какво е свързан „ревизионизмът на Русия“.

Възможно е „лошо“ бъдеще, ако участниците не могат да идентифицират никакви ключови цели. В резултат на това ролята на НАТО на световната сцена ще намалее, но ще може да възпира атаките в територията си. В същото време страните не трябва да допускат вътрешнополитически разцепления поради влиянието на "меката сила" на Русия.

Авторите подчертават, че при оформянето на бъдещите цели на НАТО е необходимо да се разчита не на финансовия или военния компонент, а на политическите мотиви.

През март медиите заговориха за криза в алианса. Беше отбелязано, че между членовете на организацията са се натрупали много проблеми, а Германия е обвинена, че не е изпълнила финансови обещания.

Днес се отбелязва 70-тата годишнина от основаването на НАТО. Северноатлантическият договор беше подписан на 4 април 1949 г. и постави основите на организацията.