С Германия ни свързват дълбоки връзки. Германия за нас е стратегически партньор, надежден съюзник и дългогодшен приятел. Поради това посещението на г-н Щайнмайер има изключително голямо значение за развитието на нашите отношения. Това обяви президентът Румен Радев след срещата си със своя германски колега Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение у нас, пише Novini.bg.

,,България ясно е очертала своите приоритети за икономическа и социална интеграция в Европа. Това усилие е невъзможно без наличието на правова държава и без демократични институции. Мога да кажа, че в това усилие Германия ни подкрепя от началото на демократичните промени'', добави държавният ни глава.

,,С огромно задоволство констатирахме, че Германия е най-големият икономически партньор на България. Стокообменът между двете страни за миналата година надхвърля 8 милиарда евро и съм сигурен, че тази тенденция ще продължи и занапред. Тук не става въпрос само за търговски отношения, но и за значими немски инвестиции, за успешно икономическо сътрудничество'', допълни Радев.

,,С г-н Щайнмайер обсъдихме и реформите в правосъдието, в държавната администрация, както и опазването на външните граници на ЕС. Бяха дискутирани и теми в областта на образованието, науката, културата и туризма. Разбира се, особено важно е и сътрудничеството в сферата на отбраната като съюзници в НАТО'', каза още президентът.

,,Обсъдихме предизвикателствата – вътрешните и външни пред ЕС. Разбрахме се да работим за една обединена, просперираща и силна Европа. Защото обединяването на нашите усилия в борбата срещу тероризма и организираната престъпност няма алтернатива. Оценяваме ролята на Германия като фактор, внасящ баланс между Източна и Западна Европа. От своя страна България играе все по-важна роля за гарантиране на стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани, затова разчитаме на подкрепата и на Германия'', отбеляза държавният глава.

,,Според нашите разбирания пакетът "Мобилност" е насочен срещу принципите на ЕС и единния пазар'', добави Румен Радев и изрази надежда, че мостът между двете страни ще продължи да бъде жив и да допринася за задълбочаването на нашите отношения.

,,Ще продължим да стоим близо един до друг за една силна и просперираща Европа'', заключи българският президент.