Ако Израел отговори, няма да бъде срещу Иран. Русия и Иран работят много плътно във военното си сътрудничество. Атаката, която беше организирана, е на база на опита, който натрупа Руската федерация в тези две години в сраженията на украинска територия.

Това каза за Bulgaria ON AIR международният експерт Боян Чуков.

Имаше първа вълна дронове. Имаше втора вълна крилати ракети, които летяха много ниско, и след това експертите спорят какъв тип хиперзвукови ракети е използвал Иран, каза още Чуков. 

"Има игра между Нетаняху и Доналд Тръмп. Байдън се опитва да успокои обстановката, иранците казаха, че въпросът за тях е приключен. Инициативата беше от израелска страна.

Израел беше първият, който унищожи консулството в Дамаск. Нетаняху вижда, че историята с Газа отива в много лоша посока и той се опитва да обърне тенденцията. Доналд Тръмп каза: "Аз, ако бях президент, Иран никога нямаше да нападне Израел".

Байдън постоянно предупреждава Нетаняху да не продължава. Ако Израел отговори, няма да бъде срещу Иран. Израелската военна машина е абсолютно безпомощна срещу Иран, ако до нея не застане американската", заяви Чуков.

По думите му САЩ имат политика, която е зависима от предизборната борба, а най-близкият съюзник на Русия не е Китай, а Иран, тъй като е част от стратегическия път Север-Юг.

Международният експерт обясни, че в тактически план и Русия, и Иран имат ползва от това, което се случва, но в стратегически - никой няма изгода конфликтът да се задълбочи.

Чуков подчерта, че "златната карта" е в ръцете на израелския премиер Нетаняху, който действа като "самостоятелна единица и никой няма да го подкрепи".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук