Въоръжените сили на Украйна са готови да започнат контранастъпление в района на Бахмут в близко бъдеще. Това официално заявиха високопоставени украински военни.

Каква е вероятността врагът да успее да съсредоточи ударен юмрук в съседните на Артьомовск градове и как може да му противодейства руската армия?

Командващият Сухопътните войски на ВСУ Александър Сирски съобщи за настъплението на източната групировка на украинските войски в района на Бахмут. „Основните сили на Руската федерация в това направление са представители на ЧВК „Вагнер“, припомни той, като добави, че руските щурмови отряди уж „изчерпват парата“.

„Много скоро ще се възползваме от тази възможност“, продължи Сирски. Според него една от основните сили на ВСУ в района е 24-та артилерийска бригада “Цар Данаил”, 80-та десантна бригада, както и части от 93-та, 10-та, 57-ма и 5-та бригада. Изявлението последва ден след посещението на Владимир Зеленски край Бахмут.

По-рано германски танкове “Леопард” бяха забелязани в Артьомовско направление, каза Ян Гагин, съветник на изпълняващия длъжността глава на ДНР Денис Пушилин. Той отбеляза, че броят на украинските бойци в района на град Часов Яр, откъдето ВСУ периодично се опитват да контраатакуват Бахмут, може да бъде десетки хиляди души. Въпреки това, добави Гагин, сега Бахмут е практически блокиран от руските сили.

Подполковник от Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко също каза, че пристигане на подразделения на ВСУ е забелязано в Григоровка, Богдановка и Калиновка северозападно от Бахмут. Според него военните са разположени в домовете на цивилни, като заемат не само празните къщи, но и тези, в които живеят хора.

Ситуацията около Бахмут, за който отдавна се водят ожесточени битки, принуди основателя на ЧВК “Вагнер” да направи изявление. „В края на март – началото на април врагът планира да започне широкомащабно настъпление и да нанесе флангови удари, за да отсече частите на ЧВК „Вагнер“ от основните сили на въоръжените сили на Руската федерация“, каза той в изявление.

В тази връзка той поиска да се вземат всички необходими мерки, така че прекъсването да не се случи, в противен случай то "ще доведе до негативни последици за СВО".

В доклада се отбелязва още, че конкретните планове на ВСУ за контранастъпление са предадени на ръководството на армията. В началото на март също беше съобщено за струпване на вражески сили в района на Артьомовск. Става дума за четири групировки: 67-а бригада в Славянск, 81-ва и 66-а бригада в Северск и по една бригада в Константиновка и Часов Яр.

„Натрупването на резерви на ВСУ в градовете Константиновка и Часов Яр, както и на други места в близост до фронта, показва подготовката на ВСУ за атака. Но те са принудени да включат резерви в битка и да загубят част от формированията в отбраната на Богдановка, Орехово и Василевка“, каза военният анализатор Михаил Онуфриенко.

„Идеята на врага вероятно е да нанася удари там, където се съединяват частите на ЧВК „Вагнер“ и руските въоръжени сили. Но ние вече контролираме около 70% от Артьомовск. Бойците на Вагнер се движат в южната и северната част на града. Контраатаката на ВСУ можеше да бъде успешна, ако беше започнала преди нашите части да достигнат източния бряг на Бахмутка. Но не и сега”, обясни експертът.

„Най-опасната ситуация е на север от града, откъдето врагът най-вероятно ще се опита да нанесе удар. Ето защо ЧВК се стреми възможно най-скоро да затвори обръча около града, за да може част от бойците да се обърнат към външната страна на „котела“, за да отблъснат евентуален пробив.

Те се надяват, че частите на руската армия ще покрият фланговете ”, пише военният кореспондент на “Комсомолская правда” Александър Коц.

„Предвидената посока на атаката е от Славянск и Краматорск. За Киев е жизнено важно да пробие фронтовата линия, тъй като зад Артьомовск минава външният отбранителен контур на агломерацията Славянск-Краматорск, по вододела на канала Северски Донец-Донбас. Намира се на хълм, който се спуска към Славянск и Краматорск“, смята той.

„В същото време самият ход на военните действия очертава перспективата за нашето хипотетично настъпление. Това обаче може да стане само ако „музикантите“ активно и хармонично взаимодействат с частите на руската армия“, отбелязва Коц.

В същото време депутатът от ДНР Владислав Бердичевски се съмнява, че врагът ще успее да организира сериозно контранастъпление. Според него ВСУ могат да се опитат да деблокират групировката си в града или да използват ситуацията в района на Бахмут, за да отклонят вниманието от други участъци на фронта.

„Разбира се, сега времето е благоприятно за такива маневри: земята е изсъхнала и няма мъгла и валежи, които да пречат на работата на дроновете. За пълномащабно контранастъпление обаче само това не е достатъчно. Освен това следващата седмица отново са обещани проливни дъждове“, добави той.

„Като цяло от щаба на противника се чуват най-различни изявления, като се започне от факта, че те ще започнат настъплението всеки момент и се стигне до варианта, при който първо трябва да изчакат края на дъждовния сезон и едва след това да започнат контранастъпление в района на Бахмут“, добавя Онуфриенко.

"ВСУ обаче все още не са успели да спрат нашите бойци. Дотогава те ще трябва да започнат нещо от още по-неудобни позиции. Що се отнася до възможностите за незабавно настъпление, главните пътища са прерязани, доста е трудно да се напредва през калта, всичко това неизбежно намалява скоростта на напредване и увеличава вероятността от поражение “, каза той.

„Допускам опит за удар там, където се съединяват щурмовите отряди на ЧВК и руските въоръжени сили, някъде около Торецк. Но засега виждаме, че врагът всъщност не иска да направи това.

Особено сега ВСУ имат проблеми около Авдеевка. Главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужни моли да прехвърлят натрупаните резерви там, за да спрат нашето настъпление в района и да избегнат повторение на ситуацията в Артьомовск“, заключи Онуфриенко.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук