"Русия няма изгода от замразяване на дипломатическите отношения специално с България, защото България за Русия е изключително важна. Ние няма да променим самочувствието на Русия, но със сигурност, пък и историята ни учи, когато Русия получава удари, се държи що-годе коректно." 

Това каза в интервю за БНР полк. Владимир Миленски, военен експерт и член на Атлантическия съвет.

Експертът не вярва, че ще се стигне до замразяване на дипломатическите отношения между София и Москва, защото това не е в интерес на нито една от страните.

Да се искат доказателства по отношение на руските дипломатически представители, които бяха експулсирани от страната, е нонсенс, изтъкна полк. Миленски. 

"Тези доказателства са събрани по специален начин, със сигурност ги има, но на нас никога няма да ни бъдат представени в техния пълен обем. (…) За нас не е важно толкова – дайте ни тази информация да я чуем сега, да я видим или да я прочетем.

За нас е важно е да знаем, че в България има механизъм, съгласно който важната информация достига до отговорните хора навреме. Ето това обаче ние не знаем.

Твърдейки, че съм човек от тази професионална сфера, в която се борави с големи количества класифицирана информация, не знам дали такъв механизъм има. А щом не знам, ви гарантирам, че такъв механизъм няма."

Според Миленски "топката остава у законодателя".

"Законодателят, българският, в лицето на нашите народни представители от множество парламенти през последните години, нарочно не разрешават този въпрос правилно, така че те да могат да манипулират информацията, която получават, защото всеки си прави тънки сметки как да прецака другия."

Този въпрос с изгонването на дипломатите ще бъде експлоатиран още много години, смята Владимир Миленски.

Почти всички вече са единодушни, че краят на войната в Украйна е далече в бъдещето, посочи още експертът.

"Поне 6 месеца напред, а някои говорят и за по-голям срок. Но всички са единодушни, че войната премина във фаза на опит за взаимно изтощение."