Тези, които казват, че решенията се взимат извън централата на ДПС, те трябва да ги коментират. В тази зала всеки вторник се взимат решенията. Това заяви пред камерата на Нова телевизия лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

По повод скандала, който се развихри покрай изгонването на руските дипломати от България, Карадайъ заяви, че от петъчното заседание на парламента е станало ясно, че има двама души, които се крият от темата- Кирил Петков и Асен Василев. „Имаше блиц контрол, на който те бяха длъжни да присъстват.

Предната вечер в НС бяха службите. Службите казаха много тревожни неща по адрес на Кирил Петков – че тази тема Кирил Петков, и не само нея, и структурите на държавата ги е употребил за лична изгода. Питайте него каква е, ще го прочетете в стенограмата, ако не са я променили.

Нашата позиция по въпроса я казахме и в НС, на трибунка, защото медиите на Прокопиев тръгнаха да правят внушения по наш адрес. Всеки дипломат, който застрашава и работи срещу националните интереси на България, трябва да бъде изгонен. ДПС категорично застава зад решението за изгонване. Категорично отричаме и ултиматумите, които се поставят пред България”, подчерта той.

На въпрос трябва ли да бъде разследване Петков по темата, Карадайъ заяви, че премиерът в оставка трябва да бъде разследван и по тази, и по други теми.

„Имаме сигнали до прокуратурата срещу него, включително и за златните паспорти. Петков и Василев се опитваха да ни обвиняват по ред теми, но ние предприехме мерки и сезирахме ред органи”, подчерта той.  

Попитан какво ще се случи, ако руското посолство бъде закрито, лидерът на ДПС заяви: „Задайте въпроса към Кирил Петков, той е предприел действия с ясни цели. Никой от присъствалите на Председателския съвет, не опроверга казаното, че целта е за лична употреба на темата”, подчерта Карадайъ.

„Явлението, което се случва в българския политически живот в последния месец, е много интересно. Имаме едно грозно явление – да се купуват народни представители като на бит пазар. Виждаме го всеки ден, четем през медиите.

Тъй като в момента това е процесът и това са ценностите на Промяната, ще видим дали ще се състави правителство. Имаме една седмица време.

С Асен Василев участвахме в едно предаване (бел. ред. „Панорама”) и той каза, че се надява докато мине срокът, да намери 121 народни представители. Явно имат целева група, към мен още не са тръгнали, не зная защо.

Има един голям проблем днес – липсата на нормалност, липсата на диалог. В последните 12 години сме свидетели на политика, основана на омразата. Ние непрекъснато сме изобличавали и сме призовавали за нормалност на политиката, за нормалност в политическите процеси.

Промяната дойде, за да променя модела „ГЕРБ”. Промяната са промяна в продължение на същия модел на ГЕРБ, но в по-лоша посока.

Кирил Петков и Асен Василев дойдоха като функция на Иво Прокопиев. Те не са богатите, но узурпираха от икономиката и откраднаха от приватизацията каквото можаха. Подаръците и кражбите от приватизацията са те, техният кръг, кръгът "Капитал", който тогава се сформира. Петков и Василев са прокситата на Иво Прокопиев, аватарите.

Делян Пеевски няма медии от миналата година. Това, което притежаваше, продаде на американски компании, за да може вие да не твърдите отново, че притежава медии", отсече той.

По повод обвиненията, които Асен Василев отправи от парламентарната трибуна, че избирателите на ДПС са бедни, а политиците им са сред най-богатите, Карадайъ заяви, че партията е представителна извадка на българското общество - има бедни, има и богати. „Какъв е проблемът? В ДПС не трябва да има богати ли?”, попита той.

На въпрос как ще действа ДПС, ако третият мандат отиде в партията, Карадайъ заяви, че ще го върнат. „Най-нормалното според нас в тази ситуация е да се отиде на избори”.

Лидерът на ДПС бе помолен да коментира и бутането на постройки в Росенец. Той използва приложението Google Earth, за да покаже за какво точно става въпрос. 

"Фирмата, която е поставила преместваем обект на мястото на монолитна сграда, която е купила от „Лукойл”, днес я премахва. Ето това какво е имало на мястото, когато е правено... Ето за тази сграда става въпрос – двуетажна монолитна сграда е била премахната.

На нейно място е поставен преместваем обект. Тук тази тема ми заприличва на онова, което беше преди 13 години. Преди 13 г. г-н Доган премахваше едно барбекю на 3 дирека, 200 керемиди. Беше голяма сензация за цялата държава. Беше незаконно, така твърдяха. В последствие се оказа, че е законно.

В момента тече съдебна процедура, но само заради ето такава експлоатация на темата чрез внушения... те още не им е приключила съдебната процедура, но фирмата си премахва преместваемия обект. Най-вероятно, когато им приключат съдебните процедури, може да се окаже нещо различно”, заяви той.