НАТО подстрекава украинския политически елит към ескалиране на напрежението в Донбас. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова в ефира на радиостанция „Вести ФМ“, цитирана от Труд.

„НАТО - военен алианс, който трябва да се занимава с проблемите на сигурността, отново флиртува с Киев по всякакъв възможен начин.

В същото време, поддържайки контакт и близки отношения с киевския режим, Алиансът не изразява загриженост относно случващото се там [в Донбас], а напротив, насърчава още повече киевските политици... и това се случва от много години. Деца, жени, възрастни хора умират“, коментира руският дипломат.

Захарова обърна внимание и на това как ЕС, забравил за задълженията, поети колективно в рамките на други организации, наблюдава какво се случва в Донбас.

„ЕС, който е съюз на европейските държави с мощна икономика и въоръжени сили, специални служби, наблюдава случващото се в самото сърце на Европа и не само наблюдава, но и по всякакъв начин насърчава режима в Киев. Вече не става въпрос за правата на човека, а за първичната сигурност“, увери Захарова.

Тя добави, че досега ЕС не е изразил загриженост и изисквания към официален Киев да се покае не само за преразпределението на войските, но и за убийството на цивилни.

„Няма да намерите нито един публичен призив – остър - до Киев, да се отчете за свършената работа, да се върне на масата за преговори, да спре с това политическо – дори не е интрига, а международно безобазие. Нищо такова не се случи“, подчерта Захарова.

Според дипломата ЕС, напротив, е затегнал своята реторика не по отношение на киевския режим, а по отношение на Руската федерация хвърля вината за провала на всичко, което се случва в Украйна.

„Минските споразумения, публичната дипломация, информационната политика, подкрепата и по-специално осигуряването на подходящо влияние върху страните за прилагане на Минските споразумения - ние свършихме нашата част от работата“, допълни говорителят на руското МВнР.