Русия успешно извършила петото по ред изпитание на нова ракета, способна да унищожи суперважни стратегически комуникации и навигационни спътници на САЩ. Това съобщи в The Washington Free Beacon блогерът Били Герц в публикацията „Russia Conducts Fifth Test of New Anti-Satellite Missile”.
По данни на Пентагона, стартът на ракетата е извършен от военна база някъде в Централна Русия. От общо пет изпитания това е третото успешно. Москва уверява, че това въоръжение е за целите на противоракетната отбрана. Пентагонът обаче разглежда „Нудол” като противоспътникова ракета с пряко извеждане в орбита.
 

Предишните успешни изпитания били на 24 май и 8 ноември 2015 г. Това зачестяване на изпитанията свидетелства, че програмата е приоритетна за Кремъл и е възможно скоро системата де бъде приета не въоръжение.
 
Пентагонът не е във възторг, че Москва и Пекин се занимават с противоспътниково оръжие. Шефът на Космическото командване на ВВС на САЩ генерал Джон Хайтън заяви, че Русия и Китай „работят над въоръжение, което предизвиква у нас безпокойство”.
 
Усилването на Русия в тази област „потенциално може да доведе САЩ до поражение при конфликт с висока степен на интензивност”, е уверен оръжейният експерт Марк Шнайдер. Ако системата GPS, на чиято база работи огромен брой американска техника, бъде изведена от строя, Америка фактически ще остане без крилати ракети с голяма далечина и без оръжия с голяма точност при насочването, голям удар ще бъде нанесен по работата на разузнавателните служби.
 
Според експерти, САЩ трябва да намалят зависимостта си от космическите технологии, но за това е потребно много време.
 
Русия и Китай осъзнават „стратегическата уязвимост” на Америка от нейните сателити и затова активно работят над всички видове въоръжения, които могат да сринат тяхната работа, обобщава The Washington Free Beacon.
 
Превод и редакция: БЛИЦ