Представители от службите за сигурност на Германия се срещали 7 пъти през 2016 г., за да обсъдят потенциалната заплаха от страна на тунизиеца Анис Амри, подозиран за извършване на терористичния акт в Берлин и застрелян край Милано. Последното съвещание се състояло само месец преди атаката с камиона, пише Wall Street Journal.
Според новите данни, оповестени от представители на спецслужбите на регионално парламентарно изслушване, службите за сигурност не са оценили заплахите от Амри. Той бил поставен под усилено наблюдение, но полицията и прокуратурата все считали като недостатъчни уликите против тунизиеца.
 

Както съобщава изданието, Амри попаднал на територията на Германия през 2015 г. с вълната бежанци и ползвал 14 имена. Спецслужбите за първи път узнали за радикалните му идеи през октомври 2015 г., когато съседът му по стая съобщил, че видял на телефона му изображение на въоръжени хора в тъмни дрехи.
 
Когато през декември 2015 г. за Амри започнало наблюдение, спецслужбите разбрали, че той възнамерява да организира нападение в Германия и търси в интернет инструкция за приготвяне на бомба.
 
През февруари 2016 г. тунизиецът е включен в списъка на опасните радикално настроени ислямисти, след което спецслужбите обсъждали личността му. Последното съвещание било през ноември, месец преди терористичния акт на коледния базар в Берлин на 19 декември, при който загинаха 12 души, а 37 са хоспитализирани.
 
Превод и редакция: БЛИЦ