Има внесено предложение от Висшия съдебен съвет от директора на Националното следствие да бъда освободен от длъжността зам.-директор на основание, че съм имал медийни изяви, които не съвпадали с неговите виждания.

Това каза пред България Он Ер зам.-директорът на Националното следствие Ясен Тодоров по повод исканата му оставка.

"Явно всяка една от тези медийни изяви ми коства нещо. Не е за първи път, но мисля, че истината трябва да излиза наяве и не мога да разбера Съюзът на съдиите какви претенции има към мен. Аз не съм извършил нищо нередно, нито някакво дисциплинарно нарушение.

Не искам да коментирам организация, чийто бивш председател пусна Джак Полфрийман и пак заради малка критика към този акт ме даваха на инспектората на Висшия съдебен съвет. Живи и здрави да са, те имат друга ценностна система, различна от моята", добави Тодоров.

Той категорично заяви: "Нека си вървят процедурите във Висшия съдебен съвет, не искам да се намесвам по никакъв начин в тях, защото на практика и срещу мен има такава процедура. Не искам да коментирам разследването за атентата, за да не бъда упрекнат пак в нещо, но за съжаление тези 20 дни от месец май са много тъжни лично за мен, защото за 30 години, в които съм се опитвал да градя някаква кариера, да работя за някаква институция за българската държава, на практика тази институция се разпадна.

Това е най-лошото, ударът по имиджа на прокуратурата и следствието, петното, което се хвърли върху работата на стотици хиляди прокурори и следователи, а повечето от тези хора са съвестни и обективно и професионално си вършат работата, сега се чувстват унизени и е много неловко".

По повод изявлението на Сарафов, че се страхува за живота си, Ясен Тодоров заяви:

"Г-н Сарафов е три години и половина заместник на г-н Гешев. Г-н Гешев го предложи за втори мандат и г-н Сарафов нямаше нищо против неговата концепция. След номинацията му за директор на Националното следствие той изложи неща, с които хвали работата на прокуратурата на неговото ръководство. И как в рамките на един ден от най-близкия човек до главния прокурор се превърна в човек, плашещ се от него, аз не мога да разбера", каза зам.-шефът на следствието.

Той коментира отношенията на двамата висши магистрати така: "В момента, в който г-н Гешев каза, че няма да си подаде оставката, нещо се случи, а то се случи предния понеделник, когато г-н Сарафов каза, че няма да носи отговорност за своите грехове и тези на г-н Гешев".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук