Италия е на крачка от това да разтърси Европа. А икономическата и политическа криза, в която е затънала нацията, остава незабелязана.
Всички погледи са обърнати към вота на Великобритания за излизане от ЕС. Европейците се опасяват, че това е нещото, което ще окаже сериозно политическо и икономическо въздействие върху 28-те, коментира в. Independent. Но ако се вгледате в икономическите данни на Италия, банковите въпроси и предстоящия конституционен референдум, ще разберете, че тази страна е като бомба, която чака да избухне.
 
Британският референдум за ЕС е опасен от гледна точка на това, че ще има икономически и политически последици в целия блок. Сега обаче предстои и един друг референдум, който е също толкова важен. Той ще се проведе в Италия през октомври, а резултатът може коренно да промени състоянието на разклатената вече италианска икономика. На него ще бъде гласувано намаляване на броя на сенаторите от 315 до 100 и ограничаване на правомощията на Горната камара да сваля правителства.
 
Предложените реформи целят да увеличат политическата стабилност в Италия и да позволят на премиера Матео Ренци да прокара закони за подобряване конкурентоспособността на икономиката на страната.
 
Ако загуби референдума, правителството на Ренци най-вероятно ще падне, вкарвайки Италия обратно в политическия хаос, който се случи за последно след свалянето на бившия премиер Силвио Берлускони, според Deutsche Bank. От там посочват, че това прави гласуването "вероятно най-големия риск в европейския политически пейзаж през тази година сред въпросите, които не са свързани с Великобритания".
 
А политическата бъркотия може бързо да се превърне в един рог на изобилието за финансов и икономически безпорядък. Според оценките на бизнеса, ако реформите на Ренци не минат, те ще бутнат Италия в рецесия и ще доведат до масово изтичане на капитали, което ще се отрази и на италианския дълг.