В лятната си прогноза, публикувана днес, Европейската комисия показа още по-лоши от очакваното проекции за икономиката на съюза за 2020 г. Свиването от -7.4% вече е завишено със средно до -8.3%, показва информация от Статиста.

„Европейската икономика ще изпита дълбока рецесия тази година заради коронавируса и пандемията, въпреки бързовъведените мерки в отговор на кризата, пише "Флагман".

Тъй като вдигането на част от противоепидемиологичните мерки се случва по-бавно от очакваното в прогнозата от пролетта, ударът върху икномиката на съюза ще е по-силен от предполаганото преди няколко месеца“, пише в доклада на ЕК.

Проблемът е, че надеждите европейските банки да помогнат за разрешаването на кризата, бавно се топят, пише в свой анализ Даниел Лакал – докторант по икономика и фондов мениджър, който има зад гърба си близо 20 години стаж в сферата.

Те са изправени пред цунами от проблеми, тъй като в едно се сблъскват три фактора – повишението на броя на заемите, които не могат да се погасяват; натиск за дефлация заради продължилата дълго криза; и централните банки, които се опитват да задържат отрицателни ставки, които на практика разрушават рентабилността на банките.

Tова значи, че банките могат да бъдат изправени пред своеобразна стена от просрочени задължения, намалена платежоспособност и ликвидност в по-голямата част от активите си (заеми).

И това вероятно ще се случи точно когато натиска за дефлация удря икономиката, растежът отслабва а централните банки имплементират още по-агресивни, но безплодни ликвидни мерки.

Комбинацията от тези три проблема, случващи се по едно и също време може да генерира допълнителен риск от финансова криза, създадена от масовото използване на счетоводните баланси на банките, за да се адресира спасяването на всеки възможен сектор.

Това отслабване на счетоводните отчети вероятно е екстремно опасна политика в дългосрочен план.

Източник: zerohedge, превод: Георги РУСЧЕВ