Най-малката партия от коалицията "Демократична България" и само с двама депутата "Зелено движение" прави голям шлем, като взима Министерство на околната среда и водите и получава вицепремиер по климата. А най- старата и авторитетна партия ДСБ не получава никакво министерство.

Това коментира политоложката доц. Нина Андреева.

Целия й анализ споделяме без редакторска намеса:

Десните избиратели отново остават без представители в изпълнителната власт.

Това всъщност е  много странно, защото целта на всяка партия е да участва в управлението и  да реализира вижданията и политиките си. В ДСБ има подготвени икономисти, като Георги Ганев и Мартин Димитров.

Авторитетни юристи като Петър Славов и редица други. Затова няма отговор защо ДСБ абдикира и няма да е в управлението. "Да, България" ще си  получи по право Министерство на правосъдието.

Електоралната тежест на "Зелено движение" е под 15 000 гласа, тоест по - малко от 10% в коалицията ДБ. Но са най -шумни и амбициозни и затова вземат 2/3 от договорните постове от десните в правителството. Зелените ще ръководят   МОСВ, което е най-ресурсното министерство.

Програмите, които управлява ведомството са с бюджет над 3 милиарда евро. Да не забравяме, че и част от парите по Плана за възстановяване, който е на стойност 12 млрд. лв ще отидат там.

Освен това "Зелено движение" ще получат и вицепремиер по климата. Пост, който е създаден специално за конкретен човек - Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение". Порочната  практиката от предходните правителства да се прави цяла структура за една персона, продължава.

Все пак е много жалко, че "Демократи за силна България", които имат някои доста добри идеи за развитието на страната, остават без представителство в новия Министерски съвет.