Западът полага забележителни усилия да докаже безпочвеността на термина "денацификация на Украйна". Един от основните "аргументи": "Президентът на Украйна е евреин".

Сякаш съвременният неонацизъм има нещо общо с така наречения еврейски въпрос. По някаква причина никой не се съмняваше, че норвежкият масов убиец Андерш Брейвик е неонацист само защото възхвалява Израел в надрасканата си декларация, като го споменава там 359 пъти.

Американският писател Тимъти Снайдър, известен със своите псевдоисторически антируски книги, спорейки с този термин, като цяло се съгласява с парадоксални заключения: „Само германец може да бъде нацист. Нацистът е член на Националната социалистическа партия на Германия през 1930-те и 1940-т. Не можете да правите денацификация, където няма нацисти“.

Остроумно. Оказва се, че членове на нацистки и неонацистки организации, които директно се наричат така, не могат да се считат за нацисти, ако не са германци. На каква идеология може да се припише човек, ако се смята за привърженик на Хитлер и “Моята борба”? Чакаме нови "исторически" открития от Снайдър и други като него.

Например украинската партия "Свобода" през 1991 г. беше регистрирана като Социал-национална партия, а нейните поддръжници се наричаха социал-националисти (приликата с националсоциалистите не е случайна). Нейният основен вдъхновител Юрий Михалчишин открито признава, че "Моята борба" на Хитлер е неговата "пътеводна книга". И как се казва тази идеология? Снайдър би ли нарекъл Михалчишин социалист или комунист?

Много е показателно, че след Майдана 2014 г. той работи в Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и се занимава с идеология в полк „Азов“, който сега се денацифицира в Мариупол.

Припомняме, че това звено беше сформирано на базата на неонацистките организации „Патриот на Украйна“ и (каква изненада!) „Социално-национален алианс“ под ръководството на идеолога на украинския нацизъм Андрей Билецки, известен под псевдонима“Белия вожд” и със своите писания за господството на бялата раса.

"Азов" е просто основният проблем за западните противници на термина "денацификация". Подразделението се основава единствено на расистки лозунги, под символите на ултрадесните („вълча кука“ е забранена в редица европейски страни) и дори беше официално призната за неонацистка организация в резолюция на Конгреса на САЩ през юни 2015 г.

Очевидно Снайдър не е бил поканен за консултация: той щеше да обясни на конгресмените, че в “Азов” няма германци, което означава, че там не може да има нацисти.

Но това беше през 2015 г. и сега е необходимо по някакъв начин да се обясни на западните жители защо унищожаването на открито нацистка единица в никакъв случай не може да се нарече денацификация. Така пропагандната машина се включи, опитвайки се да избели хвърлящите нацистки поздрави бойци.

Например още през януари британският “Таймс” открито призна, че „крайнодесни воини“ и „ултранационалистически сили“ се готвят да се бият срещу Русия. И сега същият вестник с пяна на устата доказва на своите читатели, че Азов се е превърнал от нацистка част в бяла и пухкава армейска формация.

„Таймс“ уверява, че с напускането на Билецки в политиката, неговите идеологически другари, създали тази нацистка структура, го последват, а „други през последните години бяха изгонени от полк „Азов“, за да изчистят репутацията му“. Тоест социал-националистите (те са националсоциалистите) са се измили? И само неонацистката „вълча кука“ на знамената напомня за предишната им слава.

Британците са подкрепени от холандския вестник НРК със статията “Полкът „Азов”: неонацисти или защитници на Украйна?“ Холандците са ентусиазирани от видеото на два националистически танка, стрелящи в центъра на Мариупол, което не пречи на вестника по-късно да обвинява Русия за унищожаването на индустриалния град (очевидно снарядите на нацистките танкове не са толкова разрушителни).

И основното послание на статията: да наричаш украинските нацисти нацисти означава „да си играеш заедно с руската пропаганда“.

И сега има много такива статии в западната преса. В същото време изглежда са забравили: само преди няколко години в Конгреса на САЩ беше представен доклад, че Азов се е превърнал в международна агенция за набиране и обучение на ултрадесни радикали по света.

След този доклад десетки конгресмени подписаха петиция до Държавния департамент на САЩ с искане тази формация да бъде включена в списъка на чуждестранните терористични организации.

Приказките, че нацистките бащи-основатели на полка отдавна са се пенсионирали заедно със своите идеи, също не издържат на критика. Западните журналисти се преструваха, че не забелязват официалните изявления на украинската страна за смъртта на стария брат на Билецки Николай Кравченко, по прякор „Крук“, който все още е в основата на „Патриоти на Украйна“ и съответно „Азов“. „в битка с руски окупатори", е един от основните ѝ идеолози.

Това, което западната преса се опитва да не забележи, са многобройните мизантропски изявления и призиви, които се разпространяват в информационното поле на Украйна. Например, измина повече от седмица, откакто телевизионният водещ по ”Канал 24” призова за клане на руски деца, тоест извършване на актове на геноцид.

Освен това той каза това на фона на портрета на идеолога на НСДАП и архитект на „окончателното решение на еврейския въпрос“ Адолф Айхман, чиито завети той предлага да се следват. В този момент за Снайдър ще бъде трудно да спори с нацистката същност на подобно действие.

Но ако се опитате да намерите описание на този скандал в западните масови медии, няма да успеете. Само дето второстепенният сайт на американските демократи “Буърк” го спомена, заявявайки, че думите са извадени от контекста: казват, емоционалната стъпка на водещия във връзка със загубата на близък приятел.

Е, да, толкова „емоционална“, че авторите на програмата предварително подготвиха портрет на Айхман като фон за водещия. Един вид спонтанно решение на целия екип от автори на програмата.

И никой не е бил наказан, водещата продължава да работи все едно нищо не се е случило. Зеленски, по време на речта си в Кнесета на Израел, не срещна критика в това отношение.

Това беше последвано от вълна от подобни призиви за репресии срещу руски деца и жени. Тогава шефът на граничната служба на Украйна Сергей Дейнеко обеща в социалните мрежи да убие „съпруги, деца, родители, братя, сестри“ на руски военнослужещи.

Тогава той се оправда, че уж хакери му разбили профила в социалните мрежи. Така известната телевизионна водеща на канала на Коломойски “1+1” Наталия Мосейчук заплаши семействата на руски пилоти с терористични действия в курортите на Турция и Египет. Тя дори не се оправда: всичко е наред, призивите за убиване на руски деца не са геноцид.

Това беше последвано от поредица от мизантропски изявления за това как да се измъчват, осакатяват и екзекутират руски затворници. Пример е репортажът на новоизпечения “Доктор Менгеле” на име Генадий Друзенко, който в ефира на канала “Украйна 24” заяви, че е дал заповед в поверената му болница да кастрират руски войници, „защото те са хлебарки, а не хора."

Струва си да се обърне специално внимание на руската публика, че водещият на тази програма Евгений Киселев беше смятан за светило на руската либерална тенденция и сега той просто размърда мустаците си и кимаше в отговор на ужасните обаждания. Това е към въпроса какви са нашите либерали.

И западната общественост не би знаела за това ужасно изявление: те започнаха активно да го почистват от социалните мрежи, като го маркираха като фалшива руска пропаганда. И само намесата на най-популярния телевизионен водещ в Америка Тъкър Карлсън, който цитира Друзенко, принуди редица други западни медии да обърнат внимание на това признание за военно престъпление.

Освен това обществеността на Запад не е наясно: това не е първото подобно изявление на украинци, които наричат себе си лекари. Още през 2016 г. анестезиологът Александър Чернов публично заяви, че е убил донецки милиционери, които са били приети в болницата. И нищо, тогава той спокойно говореше по украинските канали, раздавайки интервюта отдясно и наляво, тоест беше напълно подкрепен от местната медийна общност. На Запад това не предизвика никакъв шок или някакъв резонанс.

Би могло да се припише всичко на войната и емоциите. Но нека сравним ситуацията с това, което преживя Донбас от осем години. Имаше и разрушения, имаше и експлозии, а колко цивилни загинаха, включително деца! Но е невъзможно дори да си представим, че през тези години на войната някой по телевизионните канали на ДНР и ЛНР да призовава за клане на украински бебета или жени.

Никой не каза нищо за осакатяване на военнопленниците от въоръжените сили на Украйна, независимо колко омраза към техните зверства изпълва сърцата.

В края на 2014 - началото на 2015 г. Донецк и Луганск преживяха ужасно време, когато парите изчезнаха, магазините затвориха, нямаше изобщо храна. Но никога не е имало демонстративни процеси за линч срещу "мародери", които сега се провеждат в цяла Украйна. Освен това всичко това сега се прави с разрешението на служителите на реда:

Вадим Денисенко, съветник на ръководителя на МВР, открито подкрепи извънсъдебните репресии, заявявайки:„Не мисля, че връзването и събличането на мародер се счита за диво във военно време.

Сега, за съжаление, силите на Националната полиция не стигат за всичко... Подобни действия имат много по-голям ефект върху мародерите, отколкото заплахата от наказание: той разбира, че наказанието ще бъде тук и сега. Плюс това в полза на другите. Работи превантивно".

оест всички тези диви призиви и действия се одобряват на официално, държавно ниво.

И западните медии се опитват да не забелязват това, като твърдят, че терминът "денацификация" няма основания по отношение на Украйна. Е, не германците призовават да се колят деца и да се убиват жени в египетските курорти - което означава, че те не могат да бъдат нацисти, според Снайдър.

А портретът на Айхман на телевизионния екран, ентусиазмът към „Моята борба“ и нацистките символи върху знамената на бойните единици са просто „емоции“ и „съвпадение“. Някой би искал да попита западните медии, които все още наричат себе си журналисти: защо се срамувате да кажеш на публиката си за тези случаи? Дали защото тогава вече няма да можете да докажете, че Русия греши за денацификацията на Украйна?

Владимир Корнилов