Цън Цон, председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения с Китай, каза в ефира на Нова тв, че коронавирусът може да не е създаден в лаборатория, но екипът на СЗО, който изготвя доклад за появата му, е имал проблем с обмена на информация с тамошните медицински лица. Според него е важно да се види какъв ще бъде крайният резултат и не трябва да се избързва с изводите.

„Ако се погледне голямата картина в Китай, ситуацията е спокойна. По-проблеми са Европа и Америка“, обяснява Цън Цон. Той казва, че хората са се върнали към нормалния си начин на живот – вече посещават концерти, заведенията са отворени и т.н. Все пак в Ухан, градът, където за първи път се появи коронавирусът, цената на живот за населението се е увеличила 5 пъти.

Според Цон китайците не се ваксинират, защото хората се пазят, а и освен това има голяма доза скептицизъм сред тях. "Китай има и икономически интерес да продава ваксините си в чужбина". В момента те се използват в Сърбия, Македония и други държави на Балканския полуостров.