Интригата в партия ГЕРБ падна, след като бившият втори Цветан Цветанов даде ясен знак за създаване на свой бъдещ политически проект с времеви хоризонт - до 2-3 месеца.

Твърде късно или навреме, отговорът е под въпрос, но обиколката на Цветанов в страната не е тайна - нито за структурите на ГЕРБ, нито за хората, а лидерът и премиер Бойко Борисов открито даде да се разбере, че бъдещето на Цветанов е в полето на политиката.

Водещата политическа партия ГЕРБ премина през сложна 2019 година - на силни политически трусове, шумни скандали и знакови раздели, информира БНР.

А тази година върху партията и особено върху нейния лидер и премиер Бойко Борисов падна не само отговорността за справяне с коронакризата и с икономическите сътресения, но и с опозиционната атака, парадоксално не толкова от традиционната опозиция, а от надигащата се вълна на нови политически проекти. И сякаш компроматната война все повече се фиксира в Борисов - и не случайно за лидерска партия, каквато е партия ГЕРБ.

Борисов показно прилага не само чистки, но и периодична дисциплина на политическия актив, а джипът му не спира да кръстосва страната и лидерът на ГЕРБ продължава управлението на ръчна.

Раздялата с Цветанов оваканти едно от местата на заместниците на Борисов. Лидерът на ГЕРБ се отказа да посочи "втори Цветанов" и даде повече права и отговорности на административния секретар Цветомир Паунов, който пое по пътя на мобилизацията на структурите в цялата страна.

Към днешна дата Цветан Цветанов продължава да е редови член на партия ГЕРБ, но е въпрос на време да оттегли членството си, коментират в ГЕРБ. 
В разговор с Цветомир Паунов стана ясно, че за партията Цветанов е затворена страница и поне на думи не е заплаха за нормалното функциониране на структурите по места:

"За нас най-важна е партийната работа в ГЕРБ, а не какво правят партийните опоненти", заяви административният секретар на управляващата партия. По думите му председателят на ГЕРБ Бойко Борисов познава структурите на партията по места не по-малко от Цветан Цветанов:

"Структурите са жив организъм от хора, които през годините са работили за ГЕРБ и за лидера на партията Бойко Борисов". 

Паунов коментира още, че в ГЕРБ не е тема за разговор раздялата на Борисов с Цветанов:

"Ние не сме партия, която се занимава с вътрешни интриги и дребнотемия. ГЕРБ е единна партия със силен лидер и с ясна визия как да продължи напред като силна партия".

Паунов беше категоричен, че в страната няма никакви предпоставки за предсрочни избори:

"Случват се процеси, които обикновено се случват няколко месеца преди парламентарните избори и целят да дискредитират по всякакъв начин управлението. И опонентите да си дадат по служебен път някакво преимущество спрямо ГЕРБ".

Партия ГЕРБ тръгва самостоятелно в изборната надпревара и все по-слаба е хипотезата да търси предизборни коалиции.

Месеци преди редовните парламентарни избори сегашните партньори в управлението ВМРО и НФСБ заявяват готовността за свое общо явяване, но в политическите среди като напълно вероятна е хипотезата на бъдещи общи политически действия между политическия проект на Цветан Цветанов и партията на Валери Симеонов "Национален фронт за спасение на България", изхождайки от твърде силната идейна връзка между двамата, за която неофициално се твърди, че не е прекъсвала. 

Докъде ще стигне предизборната надпревара и ще успее ли да устои ГЕРБ на редицата предизвикателства - следващите месеци ще дадат и отговорите.