"Печално известният доцент получи поредния шамар от своите колеги. И все пак Мангъров не е безобиден шут", това заяви журналистът Иван Тропанкев, цитиран от в. Монитор.

Иван Тропанкев: Озаптете Мангъров! Клиничен случай е!

"Този път предупреждението да спре с подвеждащите и поради това заплашващи живота на българите изказвания за пандемията Covid-19 дойде от Столичната лекарска колегия. Припомняме, че при първото порицание от ръководството на Лекарския съюз реакцията на Мангъров към тях бе: “Всяка жаба да си знае гьола”.

Тази път лекарското съсловие втвърди тона. Лекарите цитират думите на Мангъров, че било “извращение да карат децата да стоят с маски през цялото време” и предупреждават тези, които го послушат, че може да има фатален изход за тях.

Освен това напомнят, че “публичното оспорване на санитарните мерки и призоваване за неспазване предписанията на здравните власти представлява погазване на Кодекса за професионална етика на лекарите в България.”

Ние не знаем дали провалилият се в прогнозите си “инфекционист” ще ги послуша или като придворния шут отново ще им се подиграе, демонстрирайки налудничава недосегаемост. Но ще кажем направо, че заради пандемията в страната ни е въведено извънредно положение.

И след като фриволните изказвания на Мангъров пряко заплашват живота на българските граждани, а с това и националната ни сигурност, то на него може да му се потърси тежка съдебна отговорност. Така че не само той, но и всички, които му пригласят могат да бъдат наказани. В много европейски страни това се случва.

В края на месеца предстои да бъде разгледана петиция, подписана от лекари, повечето от които работят на първа линия, срещу подигравателното отношение Мангъров към тяхната самопожертователна битка с пандемията. Отсега нека кажем – порицанията не са достатъчни. Тази петиция трябва да бъде подкрепена и от парламентарната комисия по здравеопазване.

Общественото търпение се е изчерпало и е време шутовщината на Мангъров “едно си баба знае, едно си бае” да получи подобаващ отговор от страна на държавата", казва още журналистът Иван Тропанкев.