Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание.


ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат окончателните резултати, обявени от ЦИК.

Седмицата след изборите – лидерски изказвания и коментари – анализ за БНР прави журналистът Петко Георгиев:

"Високата подкрепа за Слави Трифонов не е изненада. Малко късно – и социолозите, и коментаторите започнаха да обръщат сериозно внимание на Слави Трифонов. Това идва от изненадващия за мнозина висок негов резултат.

Не че съм пророк, но аз винаги съм твърдял, че за Слави Трифонов  ще гласуват много повече хора, отколкото излизат в социологията, просто защото социологическите агенции (не само у нас) изпитват сериозни трудности да достигнат до този електорат, който подкрепи Слави Трифонов – млади хора с различни политически убеждения от различни социални сфери. 

Ако новоизбраното Народно събрание не успее да направи правителство, на едни следващи избори Слави ще вземе още повече. 

Не съм съгласен с това, че той няма идеология – напротив, Слави Трифонов има доста ясна идеология.

Той стъпва на опорните точки от референдума, който проведе преди няколко години, освен това има една доста ясна и критична позиция спрямо състоянието на българското общество, която се споделя от огромна част от българите, независимо от това дали те харесват чалга или джаз.

Само че Слави Трифонов в момента ще бъде в една изключително сложна позиция. 

Той не може да състави самостоятелно мнозинство, за да направи правителство. И ако предложи кабинет, съставянето ще зависи от фактори, които са извън него.

Може да се договори и да събере 100-тина депутати, но да бъде подкрепен в пленарна зала от ГЕРБ или от ДПС, или от БСП, би означавало да се превърне в техен заложник." 

Според Петко Георгиев сценарият "предсрочни избори" е доста реалистичен. "Доста от основните играчи от новата конфигурация биха имали изгода. Смятам, че биха имали изгода и голяма част от избирателите."