Тази седмица се разрази политически скандал в разгара на предизборната кампания. Причина станаха аудио записи, разпространени от сайта „Афера”, за които се коментира, че са от събрание на „Продължаваме Промяната”. 

Темата пред Нова нюз коментираха доц. Георги Лозанов и журналистът Валерия Велева.

„Какво чухме тези записи много трудно се разбира, но така или иначе се чуха неща, които „Продължаваме Промяната” не отрекоха. Тоест, че в техен разговор за предизборната кампания през 2023 г., са обсъждали как да попълнят своята партийна каса.

Незаконното в тези разговори е, че се говори за законен и незаконен кеш. За кеш в торби – няма значение кой, откъде и как, важното е да има кеш. Цитирам дословно Кирил Петков. Асен Василев, който е бъдещ финансов министър, казва: „имаме кеш в торби”. Това е скандалното в тези записи”, заяви журналистът.

Според Валерия Велева до момента, в който записите са били само в публичното пространство, е било възможно да се говори за компромат.

„В момента, в който те си го качиха на тяхната страница във Facebook, то вече става документ от тази предизборна кампания”, допълни тя.

По думите на доц. Лозанов качването на записите от партията е било странно.

„Явно „Продължаваме Промяната” търсят някакво послание през това, че не се притесняват от съдържанието на тези записи и не чувстват, че носят някаква вина”, допълни той.

Доц. Лозанов и Валерия Велева коментираха и проучването на социологическа агенция „Тренд”, което е направено преди публикуването на записите, за нагласите преди изборите. 

Горещо проучване дни преди вота: Победителят е ясен, борбата е за второ място между тези партии ТАБЛИЦИ

„Според мен вариантите за управлението са няколко: ГЕРБ, ПП и още някоя политическа сила. Или ГЕРБ, ДПС и трета политическа сила. Дотук спираме с възможностите”, каза журналистът Валерия Велева.

„Струва ми се, че има тенденция, която започна още с края на „сглобката”. Коалицията на ПП и ДБ да бъде силно маргинализирана”, посочи доц. Лозанов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!