Има разлика между национален интерес и национален идеал, каза в интервю за БНР Никола Кицевски, журналист и издател.

В името на националния си идеал България е катастрофирала поне три пъти, винаги сме губили територия и народът ни не е благоденствал. Националният интерес се мени според обстоятелствата. Нашият национален интерес е съседната Македония, която ни е най-близка по кръв, да бъде приятелска държава, посочи журналистът в анализа си след като парламентът гласува да бъде вдигнато ветото над преговорите на РСМ за членство в ЕС.

"Вдигането на ветото само по себе си не означава нищо. Важното е какъв резултат ще получим от това. Нашата работа е да тръгнем по пътя за промяна в Северна Македония."

Според Кицевски е възможен и вариантът "да вкараме в ЕС една държава, която ще бъде наш откровен враг".

Нашите бивши управляващи имат вина не през последните 5, а през последните 75 години, смята Никола Кицевски. По време на социализма България "не смееше да гъкне за обезбългаряването на Македония, това беше държавна политика – да си траем, защото от Москва ще ни дърпат ушите", допълни той.

България не успя да обясни на света защо трябва да държи на своята история и защо трябва да бъдат спрени процесите на насилствена асимилация, подчерта още журналистът.

Кицевски акцентира върху "възпитанието на еничарство от другата страна", като обясни, че за да се промени това, следва да има не само смяна на учебници, но и на учители, "за да постигнем това, което бихме искали да постигнем".

"Европа не е разбрала за какво се бори България и ако нямаме активна политика, пропаганда, няма и да разбере", коментира Никола Кицевски в предаването "Събота 150".

"Скопие спря да плюе в гръцката супа, затова плюе два пъти повече в нашата", изтъкна Кицевски.