Кои са кредиторите на болница “Св. София”?
Резултат от проверката на здравното министерство за смъртта на 26-годишната родилка Запряна Коледарова все още няма, въпреки че тя трябваше да приключи в понеделник. Младата жена почина миналата седмица след секцио в болницата на семейство Мазнейкови „Св. София". До момента от министерството са изискали писмени обяснения от всички, ангажирани с лечението й. От събраната до момента документация не може да се направи категорично заключение за причината, довела до леталния изход, респективно адекватността на лечебния процес и действията на медицинските специалисти, усукаха се от здравното министерство.

Съпругът Христо Коледаров очаква резултатите от медицинското разследване, за да подаде жалба в съда срещу д-р Валентина Мазнейкова.

Какво се е случило според неговите разкази в различни медии: На 4 март вечерта в Петрич (семейството е оттам) бременната в осми месец жена вдига 38 градуса температура. Местните медици предписват течен аналгин. На следващия ден, като видяла изследването на урината, лекарката на Запряна се уплашила и казала, че трябва да влиза в болница и да ражда. Бъдещите родители решават да отидат в София, в частната болница "Св. София", чиито собственици са семейството доктори Мазнейкови. "Защото те са от Петрич и в града за клиниката им се говори, че е на високо ниво. А аз исках най-доброто за жена ми и детето, независимо какви пари щяха да се плащат!" Това разказва съпругът. Дотогава Запряна не е имала никакви оплаквания, редовно е ходила на прегледи и консултации и всичките й резултати са били отлични.

Д-р Мазнейкова е позната сред колегите си гинеколози като много добър специалист по пренатална и ултразвукова диагностика. В родилното отделение в нейната болница са се пръкнали на бял свят отрочетата на звезди от ранга на Азис, Мара Отварачката и пр.

Самата докторка много обича да говори, че обслужва елита.

Неотдавна разказа нашироко пред седмичник колко добри пациенти са били въпросните фолкаджии и колко други елитни пациенти има, но е много дискретна и няма да разказва повече подробности (след като е съобщила доста такива, между другото).

Родилното отделение на "Св. София" е добро, но не луксозно, разказаха пред "ШОУ” пребивавали там. Стаите са с две легла, с баня, което за частна болница не е лукс. Има и един двустаен апартамент за випове. Раждането там струва 1400 лв. нормално, 1800 със секцио. Около него обаче има още куп прегледи и консултации, които вдигат цената до четири-пет бона. Поради това нарастване на цената във форумите в интернет често говорят за клиниката като за “мутри с бели престилки”.

Отделението е добро, но само за безпроблемни раждания, коментират лекари. В него няма постоянно дежурство на педиатър и анестезиолог, те са на повикване, за да им се плаща по-малко, разкриват те. Пак по причина заплащане

средният персонал се състои от стажант-сестри и стажант-акушерки.

Няма истинска реанимация, а реанимационна стая - в нея има монитори, но щом няма постоянно анестезиолог-реаниматор, все едно, че я няма, коментират доктори. Затова по принцип родилките с усложнения трябва да се препращат в големи болници, в които има на разположение всякакви специалисти. Нашите частни болници все още не разполагат с такива, казват медици. Същото се отнася и за проблемните бебета – те са препращани в неонатологии в други болници.

И така, Коледарови отиват в болницата на Мазнейкови. Вземат им 4200 лв. – съпругът показа касовата бележка пред медиите. Пристигнали към осем и половина вечерта, след два часа дошла д-р Мазнейкова, прегледала родилката и казала, че нещата не са страшни и ще се оправят, разказва Христо Коледаров. Пари (така галено нарича Запряна съпругът й ) отново вдига температура. Всеки ден й правят различни изследвания, д-р Мазнейкова изоставя оптимизма и казва, че резултатите са страшни. На 10 март - пет дни след постъпването, викат на консултация онкохематолог, явно подозренията са били за левкемия. Д-р Васил Хрисчев препоръчва незабавно раждане. По-късно той коментира пред медиите: „Като хематолог направих изследване и то показа, че жената няма кръвни заболявания. Тя явно е имала гинекологичен проблем, но аз не съм такъв специалист. Не виждам вина в себе си."

Екипът на д-р Мазнейкова прави секцио. В епикризата от неонатологията на медицинска академия, където е приведено бебето, пише: „Детето се ражда с тежка асфиксия (задушаване), реанимирано и интубирано в родилна зала и на 2,5-часова възраст е транспортирано в неонатологията."

На 13 март правят на Запряна пункция на костен мозък в онкологията - много болезнено изследване. То показва, че левкемия няма. Три-четири дни обаче Пари лежи там. "Тъпчеха я с медикаменти, но състоянието й се влошаваше - ръцете й бяха сини, трепереше, през 20 минути вдигаше 38-39° до 40,5°." Това разказва съпругът пред медиите.
"Ден преди да ни изпишат от онкологията, попаднахме на доц. Дянкова. Тя я прегледа и почти извика: „Момиче, ама

ти не си изчистена след секциото!

Ти имаш инфекция на матката." След толкова лутане някой най-сетне каза какво й е. Ние дори се зарадвахме, че знаем диагнозата. С хиляди връзки и обаждания успяхме да уговорим да приемат Пари в „Майчин дом". Там я прие доц. Николай Доганов. Той потвърди, че има инфекция на матката. 5 дни се опитваха да й помогнат с мощни антибиотици, но тя продължаваше да се влошава. Повръщаше и едва дишаше", продължава разказът на Христо Коледаров. „Още от Петрич е била с много лоши показатели. Накрая имаше сепсис, антибиотиците не помогнаха", обясни доц. Николай Доганов от „Майчин дом", който е оперирал за изваждане на матката.” Много тежък случай.
Няма гаранция за благоприятен изход и ако жената бе постъпила първо при нас", каза още той.
На 26 март оперират Запряна по спешност. Матката й е почти унищожена от инфекцията. Засегнати са червата. Лекари от „Майчин дом" твърдят, че матката е трябвало да бъде отстранена още докато пациентката е била в болницата на Мазнейкови, за да бъде спасена тя. Следва втора операция.

Родилката повече не идва в съзнание. Изпада в кома. След 2-3 дни я местят в реанимацията на ВМА. Там и умира на 4 април. Точно месец след като започва ходенето й по мъките. Сепсис, казват лекарите. Тоест тежко инфекциозно заболяване, развиващо се вследствие заразяване на кръвта. По думите на съпруга й в епикризата е написано “вторична послеродова инфекция“. Според лекарите от ВМА пациентката е починала от полиорганна недостатъчност. „Дойде при нас в много тежка кома, а тя е била изпаднала в безсъзнание още в „Майчин дом". Сепсисът беше засегнал първо матката, след това червата и беше достигнал до белите дробове, сърцето и всички останали органи", коментираха от реанимацията на военна болница. Според лекарите случаят е изключително нелеп.

Д-р Валентина Мазнейкова коментира по телефона за БНТ от Япония, където е заедно със съпруга си, че жената е пристигнала в болницата със сепсис в неясно състояние. Думичката е неясно фибрилно състояние, добавя тя. По думите на съпруга й Христо Мазнейков било направено всичко най-добро за Запряна в границите на добрата лекарска практика. Жената си тръгна на два крака, без разлика в състоянието, откакто беше приета при нас, коментира той.

Д-р Мазнейков е познат в медицинското съсловие като добър ортопед, но доста безпардонен, щом въпросът опре до пари. Казват, че никога не е страдал от липса на средства –

баща му бил навремето шеф на ПАК-Петрич, близък на Тодор Живков,

посрещал много големци и те му отвръщали с подобаващи привилегии и екстри. За д-р Мазнейкова гинеколозите също твърдят, че е добър специалист, но често грубичка с пациентите и много силно обичаща финикийските знаци. За произхода на средствата за построяването на частната им болница “Св. София” клюката спряга сенчести групировки. При откриването й семейството доктори съобщава, че са взели 6 млн. кредит за строителството. Техни колеги-клюкари споменават три пъти по-голяма сума. Казват, че тъй като били притиснати от нуждата да връщат заемите, най-силният им движещ мотив в оказването на медицински услуги бил размерът на заплащането.

Други пък твърдят, че със или без кредит за изплащане отношението било същото. Из медицинските среди се носи клюка, че не е добре да недоволстваш от финансовите си взаимоотношения с клиниката “Света София”, защото можеш да се сблъскаш с мутри по тъмна доба пред къщи.

Елена Арнаутска