Новият шеф на Пловдивския панаир бе изхвърлен от правителството на Иван Костов за връзки с Чорни, Кюлев и днешния червен олигарх.
Богомил Бонев, бившият вътрешен министър в кабинетите на Стефан Софиянски и Иван Костов бе назначен от Георги Гергов за изпълнителен директор на "Международен панаир Пловдив". Тази длъжност досега изпълняваше самият Гергов, който остава зам.-председател на борда на дружеството...
Така бившият СДС-министър стана служител на един от емблематичните червени олигарси, член на Висшия съвет на БСП и пръв приятел на президента Първанов. Гергов придоби мажоритарен дял в панаира по втория начин и в разрез със статута му на държавно предприятие, което не подлежи на приватизация.

На пресконференцията за назначаването на Бонев Гергов каза: "Дълго време търсех лице на панаира. Не крия, че с Богомил сме приятели от дълги години. Със съпругата ми Вили сме кумове на Нона и Богомил. Той се е доказал като инициативен и способен ръководител и със своя опит и знание ще способства за развитието на панаира. За мен той е един от най-успешните вътрешни министри у нас".

.................
Парите – сини или червени?

По повод назначението Едвин Сугарев в сайта си svobodata.com коментира: “Колко му е – въпрос само на това да кажеш сбогом на ценности и достойнство. Изглежда за тези хора парите наистина не миришат. В тяхно име можеш да вършиш всякакви маймунджулъци, можеш да панаирджийстваш както си искаш – като си свиркаш старата песничка “Панаири, панаири...” А и под червения фенер се живее – особено ако си свикнал с политическия курвалък.”

Всъщност, ако съдим по биографията му, Бонев след повече от 30-годишно политическо митарстване се връща при партията майка. Едва 18-годишен той е бил приет за член на БКП. Покойният бивш главен прокурор Иван Татарчев, с когото двамата бяха в конфликт, не пропускаше да го нарече “най-младият комунист” в България.

Всъщност връзката Гергов-Бонев е по-скоро финансова. Имената им бяха свързани публично за пръв път преди 10 години в прословутия доклад за корупцията на тогавашния шеф на НСС ген. Атанас Атанасов. В него се описваха крепките взаимоотношения на Бонев с Майкъл Чорни, Емил Кюлев, Георги Гергов, Васил Божков. Този документ стана причина Бонев да изхвърчи през декември 1999 г. без официални обяснения от правителството на Иван Костов заедно с още неколцина министри. Крепка финансова дружба е свързвала Бонев и Гергов повече от десет години, а сегашното назначение е узаконяване на връзката им.

.................
Възход-падение-възход


Богомил Бонев е роден на 18 септември 1957 г. в Радомир. Баща му е бил миньор, с прякор Терсенето. Майка му Олга е счетоводителка. Има брат – лекар. Завършил е електротехникум в Радомир, а през 1981 г. - Висшия институт за подготовка на офицери и научни кадри към МВР, по известен като “школата в Симеоново”.

През 1989 г. получава магистърска степен по право в СУ “Св. Климент Охридски”.
От 1981 до 1990 г. работи като инспектор по тежки криминални престъпления в отдел “Следствен” - София-град. От 1991 до 1992 г. е директор на столичната полиция. През 1992 г. е назначен за главен секретар на МВР. В периода 1993-1997 г. е адвокат и експерт по националната сигурност към парламентарната група на СДС. В началото на 1997 г. става съветник на президента Петър Стоянов по националната сигурност. Той го урежда за министър на вътрешните работи в служебното правителство на Стефан Софиянски. През май 1997 г. остава министър на вътрешните работи – вече в правителството на Иван Костов.

През 1999 г. се появява и прословутия доклад на НСС – тоест на ген. Атанасов, с имената на 226 висши държавни служители и политици, за които имало данни за корупция. Бонев е основно действащо лице в него, обвинен е, че е разпъвал чадър над Майкъл Чорни, а оттам е направена и връзката с Емил Кюлев – тогава съдружник на руснака, с Георги Гергов и пр.

През декември 1999 г. Бонев бе освободен от министерския пост и започна да прави разкрития срещу правителството. Из интернет започва да циркулира информация за скандални сделки на Бонев, за придобиване на собственост от фирмата "Нова Бразилия" или поне за чадър над нея, за връзки с организираната пристъпност. По-късно депутатът Венци Димитров изнесе въпросните слухове в публичното пространство. Бонев заведе дело срещу него за уронените си чест, достойнство и престиж. Като доказателство за твърденията си пък Венци Димитров посочи доклад на Бонев пред служебното правителство на Софиянски за намаляване на налозите върху кафето.
През 2001 г. Бонев си направи собствена Гражданска партия и се кандидатира за президент. Спечели 547 005 гласа /19,8% от гласувалите/. Кампанията му и тази на партията му на парламентарните избори бе солидно финансово подплатена. От кого, не се разбра. Факт е обаче, че благодарение на неговата намеса в изборите действащия президент Петър Стоянов загуби, а Георги Първанов (първи приятел на Георги Гергов) спечели първия си мандат. След първия кръг на изборите огромните парични потоци се преливат за една нощ от Бонев към Първанов.

След тази акция Бонев уж напусна политиката и се отдаде само на адвокатстване. Всъщност, ако се вярва на покойния Татарчев, адвокат Бонев не е влизал в съда. Самият Богомил твърди, че е бил консултант на световно известни фирми, това каза и Гергов при назначаването му преди дни. Кои са фирмите е неизвестно.

.................
Трета сватба


През този период, освен с някое епизодично интервю, Бонев влиза в медиите и със сватбата си с актрисата Нона Йотова през 2006 г.

Това всъщност е третото бракуване на генерала. Твърди се, че при втория развод госпожата – юристката Таня Градинарова, с която имат две дъщери, била споменала нещо за особена сексуална ориентация на благоверния.

С Нона Боги ходи още от министерските си времена. Винаги присъства на представленията й, заведе там дори и Костов начело на целия кабинет. Двамата се бракосъчетаха насред гора – любимо място, пространство със силна енергия, както го нарича третата г-жа Бонева. Кумове са Георги и Вили Гергови. Сватбата е тайна.

.................
Кралските кули

Изглежда адвокатските услуги на Богомил Бонев са били добре платени, защото той изведнъж се появи на бизнес сцената като солиден инвеститор.

На 18 септември 2007 г., датата на 50-годишния му юбилей, официално бе открит внушителният хотелски комплекс Роял Палас, по-късно станал Роял Тауърс (от англ. – кралски кули), собственост на Бонев и съдружници. На откриването в ресторанта с нов любовник присъства и банкерката Петя Славова, чиято Инвестбанк е отпуснала 25 млн. лв. кредит за начинанието. Срещу какво, на публиката не бе изяснено. Бонев не отрече, че е собственик, напротив охотно даваше интервюта като инвеститор.

.................
Какво пишеше в доклада на ген. Атанасов?

“Чрез активното съдействие на Богомил Бонев на българския телекомуникационен пазар бе наложена фирма ”МобилТел” АД /закупена от Владимир Грашнов с пари на Михаил Чорни/. Освен че непрекъснато и при всеки повод изтъква предимствата на GSM оператора, Бонев подчертава, че за разлика от системата на “Мобиком” разговорите по апаратите на “МобилТел” не могат да бъдат контролирани.

По оперативни данни в същото време фирмата извършва контрол на разговорите на избрани абонати (политици, бизнесмени и държавни служители), с което се обслужват корпоративните й интереси. Това позволява на горепосочената групировка /свързана с Михаил Чорни/ несанкционирано да придобива стратегическа информация за целите и намеренията на държавните институции, основните икономически субекти и конкурентите в бизнеса.

Като министър на вътрешните работи Богомил Бонев толерира “МобилТел”, като с негово разпореждане се прикриват и спират сигнали за създадена от фирмата организация за ощетяване на БТК чрез реализация на фиктивен трафик от абонати на държавната компания към единствения в страната до този момент GSM оператор. Организацията включва фирми на “МобилТел” / ”Телегруп” ООД и “С-груп 97” ООД /, представители на силови групировки и нелоялни служители на БТК.

Постъпил е сигнал, в който се изяснява, че началникът на кабинета на министър Бонев Сашо Попов контролира цех за производство на цигари в района на кв. “Павлово”. Произведените в цеха цигари се пласират на борсата в кв. “Илиянци” под контрола на братята Валентин и Красимир Тареин - близки на Васил Божков. Единият брат е бил назначен с протекцията на Бонев за служител на бившия отдел “Задгранични паспорти и визи” към СДВР, а другият е бивш служител на ГКПП -Калотина.”

В доклада са отбелязани и факти за връзки на Богомил Бонев със Суди Озкан, турски бизнесмен, който изнася хазарта си от Турция в България.

.................
Татарчев за Бонев, 2008 г.

В един хубав ден в моя кабинет дойдоха г-н Бонев, тогава беше станал адвокат, преди да дойде правителството на Костов, заедно с моя колега отпреди Йордан Соколов, тогава пак беше адвокат. Аз го познавам като отличен юрист, но той не отвори уста. И Богомил Бонев, така, доста нахално ми каза, че трябва да освободя един от задържаните във връзка с аферата “Акрам”. Людмил Досев - доносник на Държавна сигурност. Аз го запитах защо трябва да го освободя. Ами, казва: ти, ако го освободиш, той ще каже много неща. Рекох: какво му пречи да каже и сега, ако не му е удобно в следствието, да дойде при мен, аз приемам всяка седмица арестанти и затворници?

И аз го попитах тогава: вие адвокат ли сте, ти, тогава говорехме на ти, ти адвокат ли си му на тоя Досев? Той каза: не съм, но всеки момент мога да стана. И аз тогава креснах: напуснете и двамата кабинета ми! И се обадих по телефона на полицай отвънка - ако не излязат доброволно, да ги изхвърли.

.................
Поръчал бил убийството на Макарона

2001 г., в. “Новинар”: Богомил Бонев е поръчал убийството на шефа на "Унисон" Емил Димитров-Макарона, заяви сензационно пред "Новинар" бившият главен прокурор Иван Татарчев.
Това твърдение се съдържало в показанията на пловдивския адвокат Христо Кисьов, срещу когото бе направен опит за убийство на 28 януари.

Бившият шеф на следствието и сегашен депутат Бойко Рашков заяви в сряда, че има показания на човек от Пловдив, който твърди, че срещу него е направен опит за убийство, поръчан от Бонев. "Медиапул" уточни, че става дума за адвокат, близък до "Унисон".

Кисьов дал показания като свидетел пред съдия на 7 февруари, тъй като сведенията са от особена важност. Адвокатът твърди, че Бонев е поръчал не само неговото убийство, но и това на Макарона, каза бившият обвинител №1. Кисьов, който отлично е познавал Бонев, свидетелства и за куп други негови престъпления, твърди още Татарчев.
Адвокатът написал, че Бонев е участвал и в крупни икономически далавери.

Жанета МИНЧЕВА