СКАНДАЛ С КУМИРА
Топхумористът на България обичаше да се напива, твърди скандалният музикант. Една вечер актьорът се изпикал върху “Мерцедес”-а на свой неприятел, разкрива рокаджията.
През годините Ицо Петрофф е работил с повечето звезди на българската сцена. Участвал е с тях на многобройни концерти. Сред най-ярките му спомени са обиколките из страната с Георги Парцалев. 16 години след смъртта на великия актьор Петрофф разказва пикантни подробности за личния живот на комика единствено за читателите на вестника на народа.

- Колко години си работил с Парцалев?
- 15 години, с много концерти из страната. Имах тогава договор с Концертна дирекция и бях задължен годишно да имам 108 концерта срещу месечна заплата от 260 лева. Работехме с оркестъра на Никола Чалашканов, в програмата звезди бяха Парцалев и Стоянка Мутафова, а аз и Росица Ганева пеехме шлагерите на деня.
- Какъв човек беше хуморист № 1?
- Невероятен! Запечатало ми се е в съзнанието как често след репетиция викаше някой от техническия персонал, даваше му една шепа пари и го пращаше да купува ядене и пиене за всички. Събирахме се по стаите, за да могат всички да присъстват. Не му пукаше за парите, той взимаше сериозни суми. Ръцете му бяха накичени със златни накити и той обичаше да парадира с тях.
- А не се ли е страхувал да ходи с толкова злато по себе си?
- Не, любовта на народа го пазеше. Бяхме в едно кафене в Кричим, край него тълпа от фенове, автографи искат, да го докоснат просто. А той оглеждаше местните момчета и ги питаше: “Искаш ли довечера при мен в хотела?” Никога никой не му отказа!
- Значи така си е подбирал сексуалните партньори…
- Имах навремето един приятел, сега е доста известен наш режисьор. Било е сигурно през 1982 година. С този приятел бяхме почти неразделни. И Парцалев взе, че го хареса. Един ден му рече: “Ицо с какво е по-хубав от мене, че ти само след гъза му ходиш?” Предложи му секретарска заплата, да му е личен секретар и го направи свое гадже, бяха заедно две години. Бате Жоро имаше и едно шофьорче – Чико, все още е жив и здрав и все още добре изглежда. Чико му осигуряваше момчета за вечерта. И често правеше сбирки, на които ме канеше. Грабвах китарата и отивах да пея хашлашки песни. Парцалев обичаше такива песнички от типа: “Аз от Видин, тя от Лом, а детето в майчин дом.” Често обядвахме и в Унгарския ресторант срещу ВИТИЗ. Бате Жоро обичаше да казва: “Ице, кажи, че аз съм върхът, Калоянчев пасти да яде!” Той злобееше, че е заслужил артист, а Калата беше народен.
- Много връзки с момчета ли имаше?
- Той обичаше еднодневките, не беше особено по сериозните връзки. Бил с някой момък ден-два и викаше: “Тоз добре тук се върти, ама дай да видим нещо ново.” Може би най-дългата му връзка беше с едно младо актьорче, Ален Делон му викаха, на което Парцалев по комунистическо време помогна да отиде да работи в чужбина.
- Други пикантни случки около него знаеш ли?
- Един ден ми се обади да ми каже, че тръгваме на концерти из страната с група “Импулс”. Бяхме в Пловдив, настанени в хотел “Тримонциум”. И вечерта, след като се прибрахме по стаите, пред вратата на Парцалев певецът Стойчо Горанов и ръководителят на групата Илия Кънчев едва не се сбиха кой да влезе да преспи при бате Жоро.
- А имало ли е нещо между Парцалев и Христо Кидиков?
- Не съм им светил, но ако не беше Парцалев, никой нямаше да знае Кидика. Запозна го с кого ли не, с певци, с композитори. Даваше пари и пускаше връзки за него.
- Как са се запознали?
- Ами запознаха се на една продукция на естрадния отдел на консерваторията. Продукцията беше организирана от една известна навремето преподавателка – Красимира Магнева. Бяха поканени известни актьори в залата и там бате Жоро си го е харесал. Иначе и в най-затънтеното селце, където сме ходили, хората питаха: Вярно ли е, че Кидика, майна, живее при Парцалев и му пали печката?
- Какви са били сексуалните предпочитания на великия актьор?
- Бате Жоро определено в последните години не правеше секс. Имаше някакво раково образувание на дебелото черво. Накрая дори миришеше. Караше го основно на френска любов.
- Говори се, че затрупвал любовниците си с подаръци, така ли е?
- Не само любовниците си. Като се напиеше, сваляше всички накити на масата и почваше да ги раздава. Обичаше много да се напива, до безсъзнание. Не често, разбира се. Една вечер, поркан до козирката, се изпика върху един “Мерцедес”, паркиран пред Новотела в Пловдив. Просто баровецът-собственик на колата, нещо издразнил бате Жоро и той, за да му отмъсти, си извади оная работа и най-демонстративно препика лъскавото возило.
- Миналата година щеше да правиш концерт в негова памет…
- Направих, казваше се “Поздрави звездите на България”. Дойдоха Лили Иванова, Йорданка Христова, Стефка Берова, много колеги дойдоха да изпеят по една песен. Разочарован съм обаче, че в Музикалния театър, където бе концертът, така и не се появиха именитите му колеги. Нямаше го ни Калата, ни Мутафова. Присъстваха Славчо Пеев, Латинка Петрова, Пепа Николова, но светилата не се отзоваха.

Едно интервю на Митко ХРИСТОВ

ДОСИЕ
• Малцина знаят, че родителите на Парцалев мечтаели да го видят дипломиран доктор и не давали да обели дума за актьорска кариера. Пацата стоически издържал два-три семестъра в Медицинския факултет, но органически не можел да понася занятията в моргата. Ставало му лошо, припадал, навъртял сума ти отсъствия и невзети изпити. Вместо да се прави на прилежен студент, той харчел родителската издръжка, за да обикаля страната със самодейни театри. През 1948-ма го изключили, но той не смеел да съобщи страшната вест на баща си. Дълго време го ментосвал с фалшива книжка, в която имало само петици и шестици.
• Голямата мечта на легендарния комик Георги Парцалев била да си осинови дете. Заради по-особените му сексуални предпочитания обаче мечтата му останала неосъществена. Актьорът, който почина на 65-годишна възраст, бил готов да плати луди пари, но да вземе сираче, за което да се грижи.
• Парцалев съзнателно поддържал легендата, че има несметно богатство. Вечно плащал сметките по кръчмите, черпел познати и непознати. В същото време живеел под наем. Първото му жилище било на столичния булевард ^Патриарх Евтимий^, после се преместил на ^Цариградско шосе^. Георги обичал да изкарва на терасата си люлеещ се стол, в който прекарвал часове, загледан в преминаващите коли. На няколко пъти милиционери звънели на вратата му и заповядвали да прибере креслото, защото “се загрозявала фасадата на кооперацията”.
• За 65 години Георги нито веднъж не е бил в почивна станция. Често обаче гостувал на приятели в провинцията. Бил изключително непретенциозен, често на масата оставало неизядено сервираното му месо, но лютите чушки омитал като хала. Любимата му зимна манджа било киселото зеле, а лятото нагъвал домати и диня със сирене.