СКАНДАЛ С КУМИРА
Георги Парцалев хич не приличаше на гей, но на Емил Димитров му личеше

Д-р Тодор Бостанджиев е съдебен сексолог и съдебен психиатър с над 45-годишна практика. Сексолог номер 1 у нас е автор на мащабния труд ^Сексология^ и експерт по прословутото гей-дело през 1964 година, което приключва с присъди за обвиняемите режисьори, журналисти, балетисти и обикновени работници. През 1963 година д-р Бостанджиев основава първия кабинет по сексология у нас.

- През юли 1964 г. тръгна процес срещу 26 души, обвинени, че поддържат извратени хомосексуални връзки. Сред тях имаше и популярни личности като Георги Парцалев, Емил Димитров и други, които успяха да се измъкнат от присъди. Като експерт по това дело как точно определяхте кой е и кой не е хомосексуален?
- От 26-те подсъдими направих експертиза на 10 човека. При такива случаи обективни методи за доказване няма. Аз се опитвах да разработя един метод, с който да се изследват реакциите при показване на еротични снимки. Трябваше да се проследява как реагират изследваните, но методът, който беше нещо като сексдетектор, не бе въведен в практиката. Сега единственият метод е интервю с изследвания, който подробно да разкаже живота си. Ако той разкрие, че има хомосексуални наклонности, бих могъл да изясня и пред него, и пред съда за какво се касае, а това може евентуално да се използва като смекчаващо вината обстоятелство. При тежките случаи на хомосексуалност се мъчехме да изработим отвращение към подобни действия с медикаменти, но се оказа, че от това нищо не излиза. Днешната тенденция е да адаптираме гея да приеме хомосексуалността си като природно явление и да не се срамува от себе си.
- Всички ли си признаха хомосексуалността преди процеса?
- Никой не отрече това нещо. Те бяха много свързани един с друг и не можеха да отрекат. Един като каже: ”Aз съм имал връзка с еди-кой си, и всичко се разкрива.” Винаги се опитвам да обясня на съда, че този човек е такъв, защото такава му е природата, а не защото е покварен. И това омекотява наказанието, защото минава като смекчаващо вината обстоятелство. Но ако скрие, че е хомосексуалист и аз напиша, че няма такова нещо, а после се докаже, че има, най-често съдът го приема като нравствено покварена личност. Макар че случвало се и да ме лъжат. Даже самите адвокати ги подучват да лъжат и само усложняват нещата, защото после отговарят на общо основание. Имал съм такива случаи: след дело освидетелстваният да дойде при мен и да каже: ”Докторе, знаеш ли, хич не e така?” И изплюва камъчето. После пита какво да направи, за да не влезе пак в съда. По повод процеса за хомосексуалните с моя брат написахме една статия, която изпратихме до руското списание по психиатрия в Москва. След време ни отговориха, че този проблем не ги интересувал, понеже хомосексуалност в Съветския съюз вече не съществувала. Глупости колкото щете.
- Повечето от обвиняемите в процеса през 1964 г. са били известни хора - интелигенти. Делото уж се гледа при закрити врати, а всъщност медиите вдигат голям шум около него. Дали този скандален процес не е бил само една демонстрация?
- Беше желание на върховете да направят политическо шоу срещу ^упадъчната западна култура и буржоазния морал^. Обвиняемите получиха различни присъди, но въпреки това шумотевицата заглъхна.
- Чавдар Драгойчев не е бил сред обвиняемите в това дело. Майка му Цола Драгойчева - бивш член на политбюро, ли е ходила лично при Тодор Живков да го отървава?
- Не знам дали е ходила точно заради процеса, но е имало разговор между двамата. Настоявала е за толерантност към хомосексуалните.
- А какво беше отношението на Тодор Живков към това дело и въобще към хората с нестандартна сексуална ориентация?
- Не знам какво е било, но един колега, съдебен психиатър, ми разказа, че тогава, когато се променяше Наказателният кодекс, се събрали юристи и съдебни психиатри. Било получено писмо от Тодор Живков, в което се съобщавало за мое писмо с мнението, че се касае за болни хора, които не трябва да бъдат наказвани заради страданието си. Тодор Живков споделял това становище и в закона членовете са влезли така, както съм ги предложил в моето писмо.
- Значи вие сте причината за промяната в Наказателния кодекс и хомосексуалистите да не се третират като престъпници?
- Направих конкретни предложения в Наказателния кодекс да няма преследване и наказание за хомосексуалност. За престъпление да се считат само квалифицираните случаи, при които има насилие или става въпрос за малолетни или непълнолетни. Тези хора вече не ги преследват, както преди години. Някога дори имаше в милицията специална служба по нравствеността, която изготвяше списъци на хомосексуалните. Спомням си, че през 1966 г. в Централната баня бяха окачили едно голямо стентабло със снимките на 4 - 5 човека. Порицаваха ги и предупреждаваха гражданите да се пазят от тях, защото били опасни.
- Напоследък е много разпространена една нова група сексуални малцинства - метросексуалните, които всъщност са с нормална сексуалност, но на външен вид се държат като хомосексуални.
- Повечето го правят заради модата. Като всяко нещо една от опасностите е, че може да се превърне в мода и някои си представят, че така по-лесно стават ^звезди^, без наистина да са хомосексуални. Може да мислим и за някаква скрита хомосексуалност, която само при дадени обстоятелства може да се прояви. В затвора например са само мъже или само жени. Има такива, които и 10 години да са зад решетките, не се поддават на такива действия. Въобще сексуалните влечения са една много сложна гама. За Симеон също се говори, че е хомосексуален. Не е дошъл да се консултира при мен, а и да дойде, не бих ви казал - има лекарска тайна. Хомосексуалните много често дори са информирани по-добре и от мен. Голяма част от литературата, която имам, съм я получил от мои пациенти. Най-често търсят помощ чак когато ги хванат на тясно в съда. При хомосексуалните бихме могли да говорим за ^хомосексуални малцинства^, но това не се отнася за лицата с ексхибиционизъм, воайорство, педофилия и садо-мазохизъм. По нашия Наказателен кодекс това са престъпления. Ексхибиционистите, които обикновено се крият из храстите в парка и се показват голи, най-често са безопасни, защото са страхливи. Хомосексуалната педофилия обаче може да бъде с опасни последици и да се отрази на поведението на детето за цял живот. Вайорите и ексхибиционистите ги съдят само за хулиганство. При садо-мазохистите, ако няма насилие, това си е тяхна работа. По принцип има ли в секса насилие - това е престъпление.
- Можете ли вие като професионалист да определите по външния вид на един човек дали той е хомосексуалист?
- Категорично не! Ако самото лице не демонстрира своята хомосексуалност, в повечето случаи никой не би казал, че той е такъв. За Георги Парцалев например човек, който не го познава, никога не би казал, че е хомосексуален, но при Емил Димитров външно си личи.
- Ражда ли се хомосексуалистът такъв или има други фактори в живота му, които влияят върху сексуалните му предпочитания?
- Това е един твърде сложен въпрос. За мен хомосексуалността е една форма на сексуална проява, за която има най-различни причини. Правени са експерименти с мишки. На бременна мишка, ако се вкарат мъжки полови хормони, родените от нея мишки се държат като мъжки независимо от телесния им пол. Много важни са първите впечатления. Ако едно дете на 13 - 14 години, когато е в пубертета, попадне в една хомосексуална среда, може това поведение да се фиксира трайно и да остане в сексуалното му поведение за цял живот. И за другите сексуални отклонения първите полови преживявания играят голяма роля. В една по-късна възраст, след пубертета, но преди зрелостта, ако се попадне в такава среда, също може да се развие сексуално отклонение като навик, като пушенето например. Това е една късна придобивка, но може да се коригира.
- Промяната на пола решение ли е на проблема?
- Доколко са успешни тези операции, има твърде много спорове. При транссексуалните се правят хирургически интервенции, но резултатът не винаги е успешен, защото медицинските възможности са много малки. Преди повече от 20 години имах случай с транссексуален мъж, но се чувстваше 100-процентова жена. Оперира си гърдите и си смени името.
- Значи това е първият транссексуален мъж у нас, който се е оперирал?
- Поставихме й диагноза гинекомастия, защото нямаше какво да я мъчим. Благодарение на това успя да си махне гърдите. Сменяха паспортите по онова време. Не знам как, но дори си смени името в паспорта и махна буквата “а” от трите си имена. Така стана мъж по документи и това ни даде възможност с тази диагноза да я оперираме. Освен това имаше там една пикантна история. Работеше като автомонтьор и се оплакваше, че като се навежда да поправя нещо по колите, и гърдите му увисвали, а колегите го подигравали: ”Абе, ти мъж ли си, жена ли си, какво си?” И тя избягала в друг град, където не я познават.
- Знаете ли каква е съдбата й?
- Дълга история, цял роман може да се напише за нея. Сега е някъде около 50-годишна. Изпращаше ми картички за празниците всяка година, но през последните няколко ходеше да събира плодове в Гърция. Два пъти се жени, разбира се, деца няма, но си осинови момиченце.
- Мит ли е, че българинът е свръхсексуален?
- Ааа, свръхсексуален! И българинът като останалите е със средна сексуалност. Разбира се, има и някои особености, които не са биологични, а са свързани със средата. Говори се например, че руснаците са много зле в леглото. Причината за това вероятно е в техните злоупотреби с алкохол. Рускините също пият много, но тях, изглежда, това ги стимулира.

Едно интервю на Ивайла ИВАНОВА

ДОСИЕ
• След хайката за гейове през пролетта на 1964 година пред съда са изправени 26 души, от които 19 са с мярка за неотклонение ^задържане под стража^. Повечето обвиняеми са без връзка помежду си, но голяма част са минали поотделно през леглото на известния като бисексуален Мери Буланже.
• Интелектуалците са предвождани от известен литературен критик и журналист, следван от балетист с три брака и две деца, служител в Главно управление по туризма с две висши образования, асистент-режисьор в кинематографията, инженер, геолог и свещеник.
• ^Лицата, засечени по делото са полово разюздани елементи с извратени полови желания, поклонници на западния строй, религиозно заблудени, а някои от тях и вражески настроени към народната власт^, гласи част от обвинителния акт.